Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2631052
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2631052
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Zaginione księgi ze Skrwilna
Zaginione księgi ze Skrwilna •12 •lata•, 5 •mies.• temu• #964
|
Witam,
dzisiaj na pocztę portalu napisała osoba zainteresowana danymi ze Skrwilna z lat 1894 i 1901. Według jej wypowiedzi, AP we Włocławku odpowiedziało, że akurat te dwa roczniki zaginęły i odesłano ją do AD w Płocku, ale tam ich również nie ma. Co dziwne, baza PRADZIAD wskazuje na AP we Włocławku i nie posiada żadnych informacji o ewentualnym zaginięciu ksiąg. W związku z opisaną sytuacją, proszę o podpowiedzi, gdzie można jeszcze szukać danych odnośnie urodzeń w Skrwilnie w latach 1894 i 1901. Czy spotkaliście się jeszcze z innymi danymi, które mogły by wypełnić opisaną lukę informacyjną. Swoja drogą, zaginęły w AP czy też nie dotarły do archiwum z USC? Stosunkowo "młode" roczniki, czyli ewentualne przekazanie ksiąg do archiwum miało miejsce kilka lat temu. Co Wy na to? pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Zaginione księgi ze Skrwilna •12 •lata•, 5 •mies.• temu• #972
|
Wysłałam zapytanie do USC Skrwilno jak wyglądała sprawa przekazania wspomnianych ksiąg do AP. Oto odpowiedź jaką otrzymałam:
" W odpowiedzi na Pani zapytanie uprzejmie informuję, że do archiwum Państwowego w Toruniu O/Włocławek w 2000 roku były przekazane księgi metrykalne z lat 1890-1899. W spisie zdawczo-odbiorczym zaznaczono, że księgi z lat 1890-1896 są bardzo zniszczone. Natomiast księgi metrykalnej z roku 1901 nie było w zasobie archiwalnym USC Skrwilno." Co Wy na to? Ewelina |
|
|
Odp: Zaginione księgi ze Skrwilna •12 •lata•, 5 •mies.• temu• #973
|
Udało mi się sprawdzić stan ksiąg ze Skrwilna w inwentarzach dostępnych na miejscu w AP we Włocławku. Mogę tylko potwierdzić informacje z bazy Pradziad, brakuje tych właśnie omawianych roczników 1894, 1901 (i nie tylko tych). Czyli sprawa beznadziejna, najprawdopodobniej roczniki przepadły w pożodze wojennej czy okupacyjnej. Skrwilno to niejedyny tego typu przypadek z okolicy, to samo dotyczy np. ksiąg z Sadłowa czy Rogowa z tego okresu. Odnośnie AD Płock, z lat 90 XIX w. i pocz. XX wieku jeszcze większe braki, z ziemi dobrzyńskiej szczególnie. AD w Płocku i tak dzielnie odzyskiwało księgi zrabowane przez Niemców w czasie okupacji. Wiele wróciło, ale nie z przełomu XIX/XX wieku.
Piotr |
|
|
Odp: Zaginione księgi ze Skrwilna •12 •lata•, 5 •mies.• temu• #974
|
Witam,
ciekawe rzeczy opisujecie:) Może pogdybajmy, gdzie Ewelina może odnaleźć dane z zaginionych ksiąg? Spróbowałbym od wizyty w parafii skrwileńskiej. Nie tam żadne maile, listy lub telefony, ale osobista wizyta:) Od razu przypomina mi się wizyta w 2011r. jednej z parafii, gdzie pojechałem razem z bratem. Na początku rozmowy otrzymaliśmy jednoznaczną odpowiedź, że interesujących nas danych nie ma już w parafii. Wskazano nam konkretne archiwa itd. Po dłuższej rozmowie, w której pochwaliliśmy się tym co robimy od kilku lat, "pierwsze lody" zostały przełamane. Po kilkunastu minutach, na naszych oczach, na biurku proboszcza pojawiła się księga!? Nie tam żadna metryklana, nie raptularz, po prostu stara księga, w której były zawarte dane całej parafii sprzed ponad 100-lat. Co prawda, nie zezwolono nam przejrzeć jej osobiście, ale poszukiwane przez nas dane zdobyliśmy. Proboszcz widząc nasze uśmiechnięte twarze dorzucił jeszcze dodatkowe informacje na temat kolejnych naszych poprzedników, o których wcześniej nie mieliśmy zielonego pojęcia. Jak się okazało, oficjalnie tej księgi nie było i nie ma, był tzw. pomocnik proboszcza, który został założony ponad 100 lat wcześniej i przez kolejnych proboszczów prowadzony systematycznie! Na zadane pytanie - w jakim celu ona powstała, otrzymaliśmy odpowiedź - kto by tam szukał w tych wielu metrykach, przecież zaświadczenia (parafianom) trzeba wystawiać od razu, sprawnie i bezproblemowo! Ps. z wiadomych względów nie ujawnię nazwy parafii, na pewno nie chodzi o Skrwilno:) W nadchodzącym Nowym Roku życzę wszystkim genealogom spotkania proboszczów podobnych do opisanego wyżej oraz odnalezienia brakujących danych metrykalnych. pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Zaginione księgi ze Skrwilna •12 •lata•, 5 •mies.• temu• #976
|
Ta wizyta w parafii to chodzi mi po głowie już od początku moich poszukiwań ale jakoś mi nie po drodze
Ewelina |
|
|
Odp: Zaginione księgi ze Skrwilna •12 •lata•, 4 •mies.• temu• #993
|
Swego czasu kontaktowałem się z księżmi z parafii w Skrwilnie, wprawdzie meilowo i dostałem informację, że w parafii znajdują się księgi dopiero od 1910 roku. Jestem pewien, że ksiądz zaglądał do ksiąg i nie jest to tylko odpowiedź na "odczep się". Ogólnie kontakt z parafią czy z USC w Skrwilnie jest bardzo miły i rzeczowy.
|
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.15 •sekundy•