Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2631050
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2631050
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Wykaz oficerów z 1793-1794
Odp: Wykaz oficerów z 1793-1794 •11 •lata•, 1 •miesiąc• temu• #1628
|
aniata •napisał•:
Interesuje mnie bardzo mój 4xpradziadek Antoni Węgierski. Dzięki uprzejmości uczestnika forum Osjana otrzymałam następujące informacje o nim: Antoni Węgierski był regimencie 6 łanowym, W regimencie od 4.II.1775 jako kadet i podoficer; chorąży - 29.V.1776; por - 31.VII.1779; kapitan sztabowy 13,II.1790; kapitan z komp. 17.IV.1790 Herbu Wieniawa, ur. ok. 1761 (1756?) w Justynowie (?) woj. kaliskie. Uczestniczył w powstaniu kościuszkowskim; awansował na ppłk. Antoni Węgierski zmarł na pewno przed 1816 rokiem. Czy mogłabym otrzymać szczegółowsze dane? Pozdrawiam Anna Tłuchowska Witam, czy szczegółowsze, no nie wiem? Jedno jest pewne, możemy dowiedzieć się kiedy przebywał z macierzystym regimentem w Zawichoście i Pilicy oraz dane nam będzie poznać nazwiska dwóch oficerów, których mógł nie darzyć szczególną sympatią? Kapitan z kompanią ANTONI WĘGIERSKI 1. Wg. Lista starszeństwa i zasług Sztabs i Ober Officerów od Regimentu Pieszego Łanowego Szóstego Szeffostwa JW. Stanisława Ożarowskiego ... spisana dnia 6 miesiąca listopada 1793 w Pilicy: kolumna: "Od jak dawnego czasu służy w woysku Rzeczypospolitej, przez jakie stopnie przechodził, i jak długo w każdym z nich służy", jest zapis: "od dnia 4 lutego1775 kadetem miesięcy 4. Furierem 11 miesięcy 24 dni, chorążym 38 d.2, porucznikiem 126 i 13, sztab kapitanem 2 i 11, kapitanem z kompanią miesięcy 42 d.6. Suma 224 d.26", kolumna: "nie służąc w woysku za jakie wszedł zasługi, czyli opłacił lub darmo wziął stopień" jest wpis: "za chorąską zł 4000, porucznika 2000,razem zł zapłacił 6000. Sztabs kapitana y kompanię z powiększonego etatu za darmo". kolumna:"Czy przez fortragowanie przeciwko prawu y sprawiedliwości nie iest pokrzywdzonym? Przez kogo i w jakim sposobie?" jest zapis: "JPana Więckowskiego, który z młodszego porucznika awansował na sztabs kapitana y przez Dembowskiego dzisiay podpułkownika z boku na majora w regimencie pierwszym chorążego", kolumna: "Gdzie y iakie zasługi okazał w potrzebie Rzeczypospolitej", jest wpis: "od zaczęcia służby żadnej powinności głównej nie chybiłem". 2.Wg.Rang listy ... podanej na końcu miesiąca lutego 1794 roku w mieście Zawichoście: - kiedy przystał do regimentu - dnia 4 lutego 1775 - jak długo był kadetem i unter oficerem - kadetem m.4, furierem m.11 dni 24, suma 15 d.24 - kiedy awansował na chorążego - dnia 29 maja 1776 - kiedy na porucznika - dnia 31 lipca 1779 - kiedy na kapitana - 15 kwietnia 1790 pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •11 •lata•, 1 •miesiąc• temu• •przez• Darek1965.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: aniata
|
Odp: Wykaz oficerów z 1793-1794 •11 •lata• temu• #1629
|
Jeszcze raz dziekuję za informacje o Antonim Węgierskim. Jestem bardzo zainteresowana przebiegiem służby Romualda Paprockiego. W dokumentach związanych z jego rodziną przewijają sie osoby o nazwisku Tłuchowski i Brochocki. Jego żona Katarzyna z Grabowski była matka chrzestna Stanisława Kornelego Brochockiego, brata mojej 2xprababki Leokadii z Brochockich Gackiej. Serdecznie pozdrawiam. Anna Tłuchowska
|
|
|
Odp: Wykaz oficerów z 1793-1794 •11 •lata• temu• #1630
|
aniata •napisał•:
Jeszcze raz dziekuję za informacje o Antonim Węgierskim. Jestem bardzo zainteresowana przebiegiem służby Romualda Paprockiego. W dokumentach związanych z jego rodziną przewijają sie osoby o nazwisku Tłuchowski i Brochocki. Jego żona Katarzyna z Grabowski była matka chrzestna Stanisława Kornelego Brochockiego, brata mojej 2xprababki Leokadii z Brochockich Gackiej. Serdecznie pozdrawiam. Anna Tłuchowska Witam, tym razem niewiele informacji nt.kolejnego oficera I RP. Dzieląc włos na czworo, jak był urlop, to mógł być spłodzony potomek Paprockich:) Wg.Listy Sztabs y Ober Officerów od Brygady JW.Ożarowskiego Kawaleryi Narodowey ... w zamiarze ukończenia reformy odesłana dnia 18 miesiąca marca z Orli [na podstawie innych list, prawdopodobny rok sporządzenia - 1794] - szarże - porucznik, - imiona y nazwiska - Romuald Paprocki, - data przychodu do korpusu - 1 marca 89, - data patentu na stopień teraźnieyszy - 9 sierpnia 93, - czy służył Rzeczypospolitej w innym krayowym korpusie y długo? - w regimencie [ ????] podchorążym lat 3, - czy nie wszedł iako rodak z zagraniczney służby z przywiązania do ojczyzny? - nie służył za granicą, - adnotacje - urlopowany na 3 tygodnie, przetrzymał tydzień urlopu, rangę wziął za darmo. pozdrawiam Darek |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: aniata
|
Odp: Wykaz oficerów z 1793-1794 •11 •lata• temu• #1631
|
Kiedy przeglądałam w szukajwarchiwach akta parafii Sobowo, dowiedziałam się, że miał z Katarzyną z Grabowskich kilkoro dzieci, z których wiele umarło w niemowlęctwie. Był w Sobowie dziedzicem, za jego pieniądze postawiono kościół w tej miejscowości. Jakis jego krewny Józef (może brat?) był mężem Marianny z Brochockich. Na ślubie córki Józefa i Marianny, Albiny Paprockiej, pojawili się nie tylko Antoni i Tomasz Brochoccy z Płonczyna, ale tez Tomasz Chełmicki skarbnik dobrzyński, kawaler orderu św. Stanisława Męczennika, jak zapisano. Tych akt w Sobowie jest wiele. Pozdraw3iam Anna Tłuchowska
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •11 •lata• temu• •przez• aniata. •Powód•: błędy pisowni
|
Odp: Wykaz oficerów z 1793-1794 •10 •lata•, 11 •mies.• temu• #1654
|
Przesyłam akt zgonu Jana Ziemięckiego (Ziemeckiego, Ziomeckiego - różnie go pisano) z parafii Wyszogródek. Jest w nim informacja, że Ziemięcki był w wojskach koronnych chorążym artylerii. Na Państwa liście figuruje Antoni Ziemięcki, chyba z innej formacji. Czy coś wiadomo o Janie? Pozdrawiam Anna Tłuchowska
•Załączniki:•
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 11 •mies.• temu• •przez• aniata. •Powód•: brak załączonego pliku
|
Odp: Wykaz oficerów z 1793-1794 •10 •lata•, 11 •mies.• temu• #1655
|
aniata •napisał•:
Przesyłam akt zgonu Jana Ziemięckiego (Ziemeckiego, Ziomeckiego - różnie go pisano) z parafii Wyszogródek. Jest w nim informacja, że Ziemięcki był w wojskach koronnych chorążym artylerii. Na Państwa liście figuruje Antoni Ziemięcki, chyba z innej formacji. Czy coś wiadomo o Janie? Pozdrawiam Anna Tłuchowska witam, brak informacji to też informacja:) Jedno jest pewne, Jan Ziemięcki w latach 1793-94 nie był już w "kamaszach". Przy okazji podrzucam dane nt. Antoniego, może brata Jana? Dane pochodzą z Rang listy Sztabs y ober officerów Kawaleryi Narodowey Brygady Pierwszey Dywizyi Wielkopolskiey, sporządzonej 28 lutego 1794 roku. Porucznik Antoni Ziemięcki (na podstawie poniższych danych szacuję jego rok urodzenia na około 1745-1750): - służy lat 25 z towarzysza, - chorąstwo kupił 1779 roku, podporucznikowstwo bez opłaty 1789, porucznikowstwo 1790 zapłacił, - chorąstwo i porucznikowstwo opłacił, - nie pełnił służby w zagranicznej służbie, - nie był pokrzywdzonym ..., - nt. zasług jest wpis: "nie wydarzyła się pora chęci odpowiadająca". pozdrawiam Darek |
|
|
•Wygenerowano w• 0.16 •sekundy•