Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2631052
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2631052
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• powstaniec 1830/1831
powstaniec 1830/1831 •11 •lata•, 6 •mies.• temu• #1446
|
witam,
wczoraj otrzymałem poprzez pocztę portalu prezent, który dotyczy powstania 1830 roku. Za zagodą darczyńcy, a zarazem swego rodzaju odkrywcy, mam przyzwolenie aby opisać tę sprawę na forum:) Jak już wcześniej w kilku innych tematach pisaliśmy, w toku przeglądania ksiąg metrykalnych zdarza się nam zetknąć z tematami - historiami, które nie były przedmiotem naszych poszukiwań. I tak było w tym przypadku. Trzy lata temu nasz odkrywca w czasie pobytu w archiwum i przeglądania księgi zgonów parafii Świedziebnia natrafił na oryginalny akt zgonu. Była to luźna kartka włożona pomiędzy kolejne strony księgi!? Jak się okazuje był to akt zejścia majora 8 pułku piechoty liniowej Walentego Mateusza Brzuchwickiego, który 4 listopada 1831 roku został pochowany przez kolegów na cmentarzu we Świedziebni. cyt. W Świedziebni roku 1831 dnia 3-go października umarł Wielmożny Walenty Mateusz Brzuchwicki major Wojsk Polskich, kawaler Krzyża Złotego, z pułku ósmego piechoty, kawaler lat 54 mający, rodem z Księstwa Poznańskiego, i dnia 4 tegoż miesiąca i roku w czasie uchodzenia wojska za granicę w Prusy pochowany jest na cmentarzu przez wojskowych w przytomoności proboszcza. podpis - prawdpodobnie Bagiński? Jak się znalazł nasz bohater rodem z Wielkopolski we Świedziebni oraz co robili tam inni wojskowi możecie dowiedzieć się w wielkim skrócie ... youtu.be/Rnx6yinvC3E Osobiście potwierdziłem, że informacja podana w akcie zgonu o odznaczeniu polega na prawdzie. Major Mateusz Brzuchwicki widnieje w spisie odznaczonych Złotym Krzyżem Virtuti Militari jako oficer 8 pułku piechoty liniowej. Jak na razie, nic więcej nie udało mi się ustalić. A może inni userzy znajdą coś więcej nt. naszego bohatera i zechcą dopisać ciąg dalszy? A może i Wam trafiają się podobne sytuacje? Ps.mamy szczęście do żołnierzy 8 pułku z czasów powstania 1830 roku, kilka miesięcy temu pisaliśmy również innym oficerze tego pułku ppłk Karolu Karskim:) www.szpejankowski.eu/index.php/forum/5-w...?limit=6&start=6 pozdrawiam Darek
•Załączniki:•
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •11 •lata•, 6 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
|
•Wygenerowano w• 0.11 •sekundy•