Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2631052
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2631052
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• jak otrzymać zindeksowany dokument
jak otrzymać zindeksowany dokument •11 •lata•, 7 •mies.• temu• #1432
|
witam
Znalazłem wśród zindeksowanych pozycji parafii Osiek nad Wisłą pod poz.389 akt ślubu nr 7 z roku 1876 Franciszka Smoleńskiego z Katarzyną Żaszkowską - moich pradziadków i pod poz. 390 akt ślubu z roku 1857 moich prapradziadków Ludwika Smolnickiego (Smoleński) i Ludwiki Reszkiewicz (Błaszkiewicz). Informacje że to sa moi dziadowie przekazała mi znajoma. Moja prośba polega na tym iż chciałbym otrzymać kserokopie lub scany tych dokumentów. czy to jest możliwe? pozdrawiam Andrzej Smoliński z Torunia |
|
|
Odp: jak otrzymać zindeksowany dokument •11 •lata•, 7 •mies.• temu• #1433
|
Witaj,
znajdziesz je w Archiwum Diecezjalnym w Płocku. Niestety nie prowadza kwerend na zlecenie - pozostaje osobista wizyta po uprzednim, zapewne umówieniu się. Wiem ponieważ pisałam taka prośbę i otrzymałam odpowiedź, że tylko osobiście. Moim zdaniem wielka szkoda ! a jak to znaleźć ? 1. www.szukajwarchiwach.pl 2. wejdź w bazę PRADZIAD 3. wpiszjako parafię : Osiek nad Wisłą, i kliknij szukaj, zobaczysz tabelkę - wybierz odpowiedni zakres lat i zobaczysz, gdzie są przechowywane materiały. Kontakt do Płocka: Archiwum Diecezjalne w Płocku 09-400 Płock, ul. Abp. A. J. Nowowiejskiego 2 tel: (24) 262-63-34 fax: 262-85-57 pozrawiam Anna |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: smolik
|
Odp: jak otrzymać zindeksowany dokument •11 •lata•, 7 •mies.• temu• #1434
|
Osiek nad Wisłą (gm. Obrowo) należy do diecezji włocławskiej i w tamtejszym archiwum diecezjalnym są niektóre księgi z tej parafii. AD w Płocku to Osiek Rypiński, obecnie w powiecie brodnickim.
Małżeństwa z 1876 r. z Osieka nad Wisłą są według wskazań bazy pradziad jeszcze bliżej, bo w AP Toruń (ul. Idzikowskiego). Przy wypisywaniu rewersu trzeba zaznaczyć wyraźnie, o który Osiek chodzi, żeby dostać właściwe księgi. Piotr |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: smolik
|
|
•Wygenerowano w• 0.12 •sekundy•