Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675076
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675076
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• pomoc - jaka to parafia?
pomoc - jaka to parafia? •12 •lata•, 10 •mies.• temu• #886
|
Witam,
wczoraj poprzez pocztę portalu zwrócił się o pomoc stały gość portalowy, a zarazem jedna z tych osób, których identyfikuję wspólnym mianem "dobre dusze" Przyznam się szczerze, poległem w toku odszyfrowywania nazwy parafii i nie potrafię pomóc. W związku z tym mam prośbę o odszyfrowanie nazwy parafii (nazwa podkreślona ołówkiem)macierzystej parafii panny młodej z załączonego fragmentu metryki. Sprawa dotyczy terenów nam bliskich, najprawdopodobniej Ziemi Dobrzyńskiej lub Michałowskiej. pozdrawiam Darek
•Załączniki:•
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •12 •lata•, 10 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: pomoc - jaka to parafia? •12 •lata•, 10 •mies.• temu• #887
|
Darku lepiej jakbyś wstawił całą metrykę, wtedy łatwiej coś rozczytać, bo z fragmentu to rzeczywiscie cieżko.
|
|
|
Odp: pomoc - jaka to parafia? •12 •lata•, 10 •mies.• temu• #889
|
Witam ponownie,
Michale, liczyłem i również na Ciebie:) Cała strona w załączniku. Autor zapytania sugeruje, że pierwsza literę to może "B" i jednocześnie dodaje, że metryka pochodzi z zasobów AD Włocławek. W związku z tym, na zasadzie dopasowywania:) zamieściłem na forum w innym temacie wykaz wszystkich parafii a AD Włocławek , co o tym sądzicie? pozdrawiam Darek
•Załączniki:•
|
|
|
Odp: pomoc - jaka to parafia? •12 •lata•, 10 •mies.• temu• #890
|
Witajcie,
Po wklejeniu całej strony - znacznie łatwiej;) Wydaje mi się, że mowa jest tam o obojgu - "Parochianos Czernikoviensis", czyli parafianach czernikowskich. Wyraz "czernikowscy" jest bardziej "ścisnięty" w tym akcie niż w pozostałych aktach, ponieważ zaczynało brakować miejsca na stronie. Pozdrawiam, Piotr |
|
|
Odp: pomoc - jaka to parafia? •12 •lata•, 10 •mies.• temu• #891
|
Witam.
Myślę, że tu chodzi o Czernikówko, parafia Czernikowo. Barbara |
|
•Ostatnio zmieniany•: •12 •lata•, 10 •mies.• temu• •przez• .
|
Odp: pomoc - jaka to parafia? •12 •lata•, 10 •mies.• temu• #904
|
Witam,
dziękuje za rozwikłanie zagadki. W imieniu zainteresowanego zdradzę, że po ekspresowej odpowiedzi nabrał ochoty na rejestrację na forum i osobiste uczestniczenie w wymianie poglądów i doświadczeń. W imieniu dotychczasowych userów zapraszam jeszcze nie zdecydowanych:) pozdrawiam Darek |
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.14 •sekundy•