Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675099
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675099
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Jaka to parafia?
Jaka to parafia? •13 •lata•, 5 •mies.• temu• #659
|
Witam,
Może ktoś się orientuje czy Wylazłowo w latach 1820-1830 należało do parafi Mokowo czy do parafii Wielgie ? Chcę odnaleźć akt ur. Jakuba Kowalskiego ur. 1821-1829 (dokładna data nie jest mi znana) w Wylazłowie, w 1848 r zamieszkałego w Mokowie. Pozdrawiam |
|
|
Odp: Jaka to parafia? •13 •lata•, 5 •mies.• temu• #660
|
Witam,
według mojej wiedzy, na podstawie zapisów w regestrach, przynajmniej do 1822 r. Wylazłowo wchodziło w skład parafii Mokowo. Posiadamy wolne materiały do 1808-1822 r., zapraszam do indeksacji. Jeżeli nie trafisz aktu Jakuba, to przynajmniej zorientujesz się nt. występowania nazwiska Kowalski(a) w parafii mokowskiej:) pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Jaka to parafia? •13 •lata•, 5 •mies.• temu• #661
|
Witam
Poproszę o przesłanie/udostępnienie materiałów. Spróbuję zindeksować. Ekspres to nie będzie bo z "wolnym" czasem u mnie nie najlepiej a i znajomość nazwisk z tego terenu dość ograniczona.... Pozdrawiam Bogdan |
|
|
Odp: Jaka to parafia? •13 •lata•, 5 •mies.• temu• #665
|
Witam,
Bogdanie, proszę o ponowny kontakt poprzez pocztę portalu. Moje dwukrotne próby przesłania materiału do indeksowania zakończyły się niepowodzeniem. Prawdopodobnie, zaistniał błąd w adresie mailowym. pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Jaka to parafia? •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #746
|
A Rusinów czy też Rusinowo jaka to parafia około 1870r.??? Rypin... Strzygi???
Pozdr. Małgosia |
|
|
Odp: Jaka to parafia? •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #747
|
Witaj,
Rusinowo już od XIV wieku należało do parafii św.Trójcy w Rypinie. Nie zetknąłem się z jakimikolwiek źródłami, które wspominałyby o przynależności Rusinowa do parafii w Strzygach. Jednakże jest jedna "klamerka" łącząca obydwie miejscowości. W I połowie XIX w. proboszczowie ze Strzyg prowadzili spory z Podoskimi, dziedzicami Rusinowa, o część wsi Kłuśno, przyłączoną w końcu XVIII w. do parafii strzyskiej. W XVI w. w Rusinowie została zbudowana drewniana kaplica św.Anny, która była filią parafii rypińskiej. W Rusinowie na stałe mieszkał duszpasterz, z którym proboszcz rypiński wymieniał się w celebrowaniu nabożeństw. Kaplica była własnością Podoskiego. W 1807r. kaplica w Rusinowie przestała istnieć. Została zniszczona przez wojska napoleońskie. Kaplica znajdowała się w rejonie starej cegielni, w miejscu, gdzie obecnie stoi kamienny krzyż. I zapewne zainteresowani powyższym tematem genealodzy amatorzy, w tym miejscu zadadzą kolejne pytanie, czy na przełomie XVIII/XIX w. ksiądz z kaplicy w Rusinowie prowadził oddzielne księgi metryklane, czy też mieszkańcy Rusinowa byli wpisywani do ksiąg metrycznych Rypina? Nie znam odpowiedzi na to pytanie;) Uważam, że jest kolejna kwestia, która możemy wyjaśnić w toku prowadzonych przez nas prac indeksacyjnych:) PS. korzystałem ze źródeł; Strzygi w ziemi dobrzyńskiej, P.Gałkowski, K. Grążewski oraz Parafie rypińskie oraz kościoły i kaplice na ich terenie, Cz.Biały. pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
|
•Wygenerowano w• 0.18 •sekundy•