Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675076
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675076
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
Żałe - księgi parafialne lata 20. XXw.
(1 •przeglądających•) (1) •Gość•
|
•TEMAT:• Żałe - księgi parafialne lata 20. XXw.
Żałe - księgi parafialne lata 20. XXw. •13 •lata•, 8 •mies.• temu• #502
|
Witam!
Mama pytanie - czy może ktoś podczas swoich poszukiwań natknął się na księgi parafialne parafii Żałe z lat 20. XX wieku, albo ma pomysł gdzie ich szukać? Ksiądz proboszcz nie wie, gdzie one mogą być (w kancelarii parafialne nie ma, mimo że są i starsze i młodsze kompletne roczniki), a są jeszcze "zbyt młode", żeby trafiły do archiwum. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam, Michał Grygorewicz |
|
|
Odp: Żałe - księgi parafialne lata 20. XXw. •13 •lata•, 8 •mies.• temu• #503
|
Witam,
Michale, ciekawy wątek rozpocząłeś i ja mam podobny dylemat. W parafii Dulsk księga zawierająca metryki chrztów kończy się na roku 1930r. Następna rozpoczyna się dopiero od rocznika 1950! Z wypowiedzi obecnego proboszcza (nota bene kapłana czującego klimaty historyczno-genealogiczne) wynika, że może być to spowodowane kilkuletnią przerwą w funkcjonowaniu parafii, a brakujące metryki mogą być rozsiane po okolicznych parafiach. Zgodziłbym się z tą wersją, ale metryki małżeństw i zgonów są były prowadzone do rocznika 1946 i znajdują się w archiwum parafialnym. Jednocześnie chciałbym zasięgnąć opinii innych użytkowników tego forum. Czy w swoich poszukiwaniach spotkaliście podobne przypadki? Jest jeszcze jedna sprawa, jak zapewne większość naszych gości wie, w okresie 1939-1945 wielu kapłanów parafii z ziemi dobrzyńskiej zostało zamordowanych lub uwięzionych w obozach koncentracyjnych. Niektóre parafie przez kilka lat nie funkcjonowały normalnie, a posługi kapłańskie wypełniali administratorzy - księża z sąsiednich parafii. W związku z tym nasuwa się pytanie, czy zapisy metrykalne prowadzili w księgach macierzystej parafii, czy też prowadzili osobne księgi dla tej przydzielonej dodatkowo? Jeżeli prowadzili osobne księgi, to gdzie je przechowywali i czy po reaktywowaniu parafii trafiły one do właściwego miejsca? Odnośnie metryk Żałego z lat 20-tych XX w. pojęcia nie mam, ale swoją biedę genealogiczną (brak metryk chrztu za 20 lat) rozwiązałem zapukaniem do USC i tymi dokumentami uzupełniłem brakujące ogniwa;) pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 8 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Żałe - księgi parafialne lata 20. XXw. •13 •lata•, 8 •mies.• temu• #504
|
Ja również bardzo chętnie bym zapukał do USC, niestety z tego co wiem (a Ziemią Dobrzyńską dopiero zaczynam się interesować) to w latach 20. jeszcze nie działały USC. Z brakiem ksiąg z lat 1914-1945 nie pierwszy raz się spotykam, mam tylko nadzieję, że przetrwały gdzieś, a nie zostały zniszczone podczas wojen.
Co do proboszczów to taka mała dygresja. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony podejściem tamtejszych księży (Żałe, Rogowo, Karnkowo) do genealogów, oby było takich więcej! |
|
|
Odp: Żałe - księgi parafialne lata 20. XXw. •13 •lata•, 8 •mies.• temu• #505
|
USC jako osobne od administacji kościelnej (na zasadzie separacji wrogiej) powstały po 45 roku, ale kodeks cywilny obowiązywał od czasów napoleońskich (Ks. Warszawskie, później zabór rosyjski). W przypadku braku ksiąg w archiwach kościelnych, często znajdujemy rozwiązania naszych problemów w postaci duplikatów w archiwach państwowych. Tak samo w przypadku XX wieku jest wybór: archiwum parafialne albo odpowiedni USC w Urzędzie Miasta/Gminy. W przypadku Żałego obecnie jest to gmina Brzuze:
www.bip.brzuze.pl/?cid=79 Odnośnie lat wojny i okupacji 1939-45, w swoich badaniach trafiłem na ciekawy zespół w USC w Osieku Rypińskim. Okazało się, że jest tam księga, w której zostały zapisane "odtworzone" akta stanu cywilnego z zaginionych/zniszczonych ksiąg z tego okresu. Coś w rodzaju aktów znania, na które często trafiamy w księgach XIX-wiecznych. Przykładowo dwóch świadków w latach 50-tych XX wieku potwierdza, że w roku 1943 byli świadkami przy zawarciu jakiegoś małżeństwa. Przypuszczam, że w innych gminach mogą istnieć podobne dokumenty. Piotr |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 8 •mies.• temu• •przez• prom79.
|
Odp: Żałe - księgi parafialne lata 20. XXw. •13 •lata•, 8 •mies.• temu• #506
|
prom79 napisał;
W przypadku Żałego obecnie jest to gmina Brzuze: www.bip.brzuze.pl/?cid=79 Michale, odnośnie USC Brzuze "pukaj" Pani Anna Zgryziewicz kierownik USC jest przychylna genealogom, co mogą poświadczyć innymi użytkownicy tego forum ze mną włącznie:) Oby było co raz więcej tego typu urzędów, gdzie genealogia jako hobby jest rozpoznawalna, a postawa urzędnika ukierunkowana jest na pomoc w poszukiwaniach (oczywiście w miarę posiadanych możliwości). pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 8 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Żałe - księgi parafialne lata 20. XXw. •13 •lata•, 8 •mies.• temu• #507
|
Dziękuję za podpowiedź, na pewno się skontaktuję z USC w Brzuzem, może akurat posiadają takie księgi. Sam już korzystałem z usług tego USC, ale nie osobiście, tylko za pomocą rodziny (mieszkam trochę daleko, żeby na bieżąco załatwiać sprawy). Mam tylko nadzieję, że nie będzie problemem to, że nie znam dokładnej daty ślubu, dla którego aktu szukam.
Pozdrawiam, Michał |
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.21 •sekundy•