Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2635526
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2635526
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
Dawni portreciści i zakł. fot. Ziemi Dobrzyńskiej
(1 •przeglądających•) (1) •Gość•
|
•TEMAT:• Dawni portreciści i zakł. fot. Ziemi Dobrzyńskiej
Dawni portreciści i zakł. fot. Ziemi Dobrzyńskiej •9 •lata• temu• #2335
|
Zaciekawiony wczoraj podpisem na starym portrecie przodka i nie znalazłszy podobnego tematu, rozpoczynam wątek, który może okazać się pomocny czy to w datowaniu fotograficznych (i innych) portretów sprzed lat, czy też np. w lokalizowaniu miejsca pobytu uwiecznionych osób.
Na interesującym mnie portrecie zachował się słabo widoczny podpis: S. Majewski "Arcydział"(???). Nazwisko w pierwszej linii jako tako czytelne, gorzej z dopiskiem, ujętym wyraźnie w cudzysłów, pewnie oznaczającym firmę, pod którą tenże Majewski działał. Metody uwieczniania znam słabo, ale efekt jest bardzo realistyczny, taka nieco przerysowana wielkoformatowa odbitka, więc zaprzęgnięto tam zapewne wynalazek fotografii. Przodek na portrecie wygląda młodo i jeśli nie zlecił odmłodzenia, to obstawiam lata powstania 1900 - 1910. Może ktoś z Państwa zetknął się ze śladami działalności osoby o personaliach podobnych do "S. Majewski"? Ja znalazłem teraz 2 zakłady fot. działające w Rypinie, ale w 1937: - Jędrzejewski M., ul. Kościuszki, - Nowakowski M., ul. Kościelna. Pozdrawiam, Kamil |
|
•Ostatnio zmieniany•: •9 •lata• temu• •przez• KSkrzyp.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Dawni portreciści i zakł. fot. Ziemi Dobrzyńskiej •9 •lata• temu• #2336
|
Witam,
dziękuję za nowy temat, jak dotąd jeszcze tego nikt przed nami nie przerabiał, a że w niektórych kwestiach dotyczących historycznej ziemi dobrzyńskiej, jak by nie było, jesteśmy opiniotwórczym okienkiem w sieci:) proponuję potraktować temat kompleksowo. Możemy wspólnymi siłami zebrać, zweryfikować i połączyć w całość dostępne dane na temat funkcjonujących do 1939 r. zakładów fotograficznych. Podstawa wyjściowa, osobiście mam tylko szczątkową wiedzę nt. zakładów funkcjonujących 1. Lipno 2. Rypin, 3. Dobrzyń nad Drwęcą 4. Dobrzyń nad Wisłą Ad. 1 Lipno poz.1 zakład fotograficzny Jana Okóniewskiego ul. Kościuszki , co najmniej od 1918 r. poz.2 zakład fotograficzny M. Kowalskiego (tego od hitowego hasła reklamowego "Niepogoda nie robi różnicy w zdjęciach", ul. ???? , w latach nie mniej niż od 1895 r. do ???? poz.3 zakład fotograficzny J. Berensteina ul. ??? , w latach 20. i 30. XX w. poz.4 zakład fotograficzny Foto Rembrandt, ul.???, w latach 30. XX w. poz.5 zakład fotograficzny Polonia Jana Glonka, ul. ???, w latach 30. XX w. Ad. 2 Rypin poz. zakład fotograficzny Adama Kaszubskiego we Włocławku filia w Rypinie, ul. ???, w latach 1890-1914 ??? Ad.3 Dobrzyń nad Drwęcą poz.1 zakład fotograficzny Krzeczanowskiego, ul. Piłsudskiego 32, lata 30. XX w. zapraszam do wymiany wiedzy images84.fotosik.pl/602/caddfc54567b1788.jpg images82.fotosik.pl/602/3b3cb204deb508fa.jpg Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •9 •lata• temu• •przez• Darek1965.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: KSkrzyp
|
Odp: Dawni portreciści i zakł. fot. Ziemi Dobrzyńskiej •9 •lata• temu• #2337
|
Witam !!!
Bardzo ciekawy temat, przez wielu niezauważany... gdyż cała istota dla wielu tkwi w samym zdjęciu a nie w znaczku odciśniętym lub odbitym gdzieś w rogu fotografii lub na odwrocie... Pozdrawiam Sławek Jaworski |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Dawni portreciści i zakł. fot. Ziemi Dobrzyńskiej •9 •lata• temu• #2338
|
Witam!!!
Mam pytanie - dlaczego nie mogę dodawać załączników do postów. Pozdrawiam S J |
|
|
Odp: Dawni portreciści i zakł. fot. Ziemi Dobrzyńskiej •9 •lata• temu• #2340
|
jawanet •napisał•:
Witam!!! Mam pytanie - dlaczego nie mogę dodawać załączników do postów. Pozdrawiam S J niestety, darmowe programy rządzą się swoimi prawami;), a i ilość miejsca na serwerze posiadamy ograniczoną (ze względów finansowych). Jednakże reklam jak nie było dotąd tak nie będzie w przyszłości, więc nadal obracamy się w przestrzeni non-profit. Za utrudnienia przepraszamy. Darek |
|
|
Odp: Dawni portreciści i zakł. fot. Ziemi Dobrzyńskiej •9 •lata• temu• #2341
|
dane na dzień 31.05.2017 r.
1. Lipno 2. Rypin, 3. Dobrzyń nad Drwęcą 4. Dobrzyń nad Wisłą Ad. 1 Lipno poz.1 Zakład fotograficzny Jan Okóniewski, ul. Płocka 15, przed 1918 r. do nie wcześniej niż 1928 r. poz.2 Zakład fotograficzny M. Kowalski, ul.??? , przełom XIX i XX wieku, potwierdzony rok 1895 poz.3 zakład fotograficzny J. Berenstein, ul. Piłsudskiego 11, w latach 20. i 30. XX w. poz.4 Zakład fotograficzny "Foto Rembrandt", ul. Kościuszki 4, w latach 30. XX w. poz.5 Zakład fotograficzny "Polonia" Jan Glonek, ul. ???, w latach 30. XX w. poz.6 Zakład fotograficzny i powiększanie Feliks Grzesiak, ul. Kościuszkowska 1 róg Płockiej, w latach 20. XX w. (potwierdzony rok 1928) Ad. 2 Rypin poz.1 zakład fotograficzny Adama Kaszubskiego we Włocławku filia w Rypinie, ul. ???, w latach 1890-1914 ??? poz.2 Zakład fotograficzny M. Jędrzejewski, ul. Kościuszki ??, w latach ??? poz.3 Zakład fotograficzny M. Nowakowski, ul. Kościelna ??, w latach ??? Ad.3 Dobrzyń nad Drwęcą poz.1 Zakład fotograficzny Krzeczanowski, ul. Piłsudskiego 32, lata 30. XX w. Ad.4 Dobrzyń nad Wisłą poz.1 Zakład fotograficzny braci Bornstein, ul. ???, w latach ??? |
|
•Ostatnio zmieniany•: •9 •lata• temu• •przez• Darek1965.
|
|
•Wygenerowano w• 0.19 •sekundy•