Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675064
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675064
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
Trudne słowa w aktach metrykalnych
(1 •przeglądających•) (1) •Gość•
|
•TEMAT:• Trudne słowa w aktach metrykalnych
Odp: Trudne słowa w aktach metrykalnych •10 •lata•, 7 •mies.• temu• #1873
|
Witam.
Moim zdaniem jest tam słowo"gminnym i ......" Wydaje mi się,że te wyrazy mówią o zawodzie tego człowieka.Szkoda ,że tylko taki malutki wycinek.Gdyby było więcej słów to prędzej byśmy zgadli.Można więcej ? Barbara |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 7 •mies.• temu• •przez• barbara 1947.
|
Odp: Trudne słowa w aktach metrykalnych •10 •lata•, 7 •mies.• temu• #1874
|
Ale tutaj jest z ........i......... (tutaj rodzice) "spłodzonym synem".Chodzi mi o podany przykład z Karnkowa.
Barbara |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 7 •mies.• temu• •przez• barbara 1947.
|
Odp: Trudne słowa w aktach metrykalnych •9 •lata•, 4 •mies.• temu• #2331
|
Witam,
proszę o pomoc w odczytaniu tego samego nazwiska - panieńskiego matki dzieci, ur. w 1863 i 1864 roku w parafii Ruże, Józefa ...? images84.fotosik.pl/589/bb93a74aa394473f.png images83.fotosik.pl/589/6e82f516a661cb06.png Za udzieloną pomoc z góry dziękuję. pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Trudne słowa w aktach metrykalnych •9 •lata•, 4 •mies.• temu• #2332
|
Witam.
Myślę, że chodzi o nazwisko KIERSZÓN. Na tym drugim zdjęciu literka s jest ładniejsza. To nazwisko mogło brzmieć też Kierszon, ale........pisze KIERSZÓN Barbara |
|
|
Odp: Trudne słowa w aktach metrykalnych •9 •lata•, 4 •mies.• temu• #2333
|
barbara 1947 •napisał•:
Witam. Myślę, że chodzi o nazwisko KIERSZÓN. Na tym drugim zdjęciu literka s jest ładniejsza. To nazwisko mogło brzmieć też Kierszon, ale........pisze KIERSZÓN Barbara Dziękuję za zainteresowanie, wychodzi na to że nazwisko Kierszon lub może Kiersz, ale i ta wersja odczytu nie posunęła dalej;) moich dociekań. Sprawa dotyczy Józefa Czapskiego i jego małżonki Józefy Kierszon-Kiersz?, którzy zamieszkiwali przez kilka lat na terenie parafii Ruże, we wsi Zbójno. Pierwszemu dziecku urodzonemu w 1863 r. nadano imię Rachela!?, a drugiemu r. 1864 -Józef. Próbuję dociec, czy Józef Czapski - ojciec miał związki rodzinne z rodem Czapskich, m.in. właścielami Radomic. O Józefie Czapskim r. około 1820 , nie mogę odnaleźć żadnej informacji. Jedyny ślad to informacja, że córka Czapskich, Rachela r.1863, po mężu Augustynowicz, zmarła w 1951 r. w Nieszawie. Jej akt zgonu nie zawiera informacji nt. nazwiska panieńskiego matki. pozdrawiam Darek |
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.13 •sekundy•