Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2635535
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2635535
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej w Oborach
(1 •przeglądających•) (1) •Gość•
Witamy na forum. Podziel się z nami i naszymi użytkownikami, kim jesteś, czym się interesujesz i dlaczego postanowiłeś do nas dołączyć. Serdecznie zapraszamy wszystkich nowych członków naszej społeczności i mamy nadzieję że zagościsz u nas na dłużej!
|
•TEMAT:• Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej w Oborach
Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej w Oborach •13 •lata•, 10 •mies.• temu• #305
|
Korzystając z pobytu w mojej małej ojczyźnie jaką jest dla mnie Golub - Dobrzyń wybrałem się wraz z moim serdecznym kolegą do miejscowości oddalonej od GD jakieś 18km o nazwie nieco zagadkowej kojarzącej się bardziej z gospodarstwem, z zwierzętami hodowlanymi niż z sanktuarium, klasztorem i zabytkowym kościołem. To wieś o nazwie Obory sławiąca się pobożnością, miłością do naszej jedynej matki wręcz miejscem świętym. Do tego miejsca przybywają pielgrzymki pątników z całego nieomal kraju, a także z zagranicy. Przybywają tu aby przywitać Matkę Bożą Bolesną, Matkę Bożą Skapleżną, aby zwierzyć się Jej z swoich trosk, zmartwień, z swoich boleści. Proszą o modlitwę do Najwyższego, o uzdrowienie, o nawrócenie swoich bliskich. To tu w tym miejscu spotykali się powstańcy narodowi powstań z czasów zaborów, zrywów narodowych, wielkich uniesień narodu polskiego. Przybywali tu też dostojnicy kościelni z prymasem tysiąclecia Kardynałem Stefanem Wyszyńskim na czele i generałowie zakonów klasztornych, wojskowi i ziemianie dóbr okolicznych, a także prości ludzie potrzebujący pomocy Matki Bożej Bolesnej, a na organach w tutejszym kościele zagrał sam Fryderyk Chopin przybywając tu w 1825r. To też pewnego rodzaju genealogia, tu na miejscowym cmentarzu spoczywają rody ziemian dobrzyńskich, działacze kościelni i świeccy, kapitanowie, majorowie dawnego wojska polskiego jeszcze z czasów insurekcji kościuszkowskiej czy wojen napoleońskich. Tu w czasach okrutnej II wojny światowej hitlerowcy przetrzymywali zakonników, księży. ludzi świeckich po to, aby potem wywieźć ich do obozów zagłady, do katorżniczej pracy gdzieś tam daleko w Rzeszy Niemieckiej. W czasach nam współczesnych wiele pielgrzymek przybywa tu i modli się o naszą biedna ojczyznę. , tu podczas uroczystych nabożeństw , błogosławieństw dochodzi do aktów łaski, niektórzy z pątników popadają w dziwne omdlenie trwające kilka minut, leżą czy to na posadzce w kościele, czy na zewnątrz na zielonym trawniku, ale to nie oznaki choroby, lekko uśmiechnięci, zaróżowione policzki mówią o szczęśliwej dla nich chwili. Wszystkiego tu nie da się opisać, tu trzeba przyjechać i poddać się urokowi tego miejsca. To tu splata się historia narodu, z dziejami ziemi dobrzyńskiej, z praktyka religijną, z szacunkiem do drugiej osoby i radością naszego krótkiego żywota. A to za sprawą cudownej figurki Matki Bożej Bolesnej zwanej też Pietą. I ja tam byłem, obejrzałem , wymodliłem się i jak to mówią naładowałem swoje akumulatory co niniejszym widać . Wróciłem z wiarą że teraz już może być tylko lepiej, czas pokaże. Przywiozłem też stamtąd wiele zdjęć z których zrobiłem na razie film o oborskim cmentarzu, a o kościele, kalwarii w późniejszym terminie. Chciałbym i z Wami podzielić się tymi wrażeniami co niniejszym czynie, a może i Wy macie swoje wspomnienia z tego pięknego miejsca Ziemi dobrzyńskiej nazywanej też Szwajcarią Dobrzyńską. Piszcie, wspominajcie,niech ta nasza stronka stanie się też swoistą kalwarią,gdzie wszyscy genealodzy z całego świata do niej podążają Pozdrawiam Was serdecznie, miłych wakacji i wrażeń z pobytu w pięknych miejscach i wracajcie szczęśliwie do domu, do tej swojej małej ojczyzny i oczywiście do KPTG. Marian P.
|
|
|
Odp: Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej w Oborach •13 •lata•, 10 •mies.• temu• #307
|
Witam,
Marianie, zaprezentowałeś bardzo ciekawe informacje, proszę o więcej, czyli zagość na forum na stałe;) pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej w Oborach •13 •lata•, 10 •mies.• temu• #310
|
Darku . Dziękuję za zaproszenie, gdy tylko będę miał jakiś ciekawy temat to skorzystam z zaproszenia. Darku. mam prośbę ,czy tych filmów nie mógłbyś przerzucić do galerii wideo, bo tu nijak pasują na forum i pytanie czy nie lepiej wstawiać linki zamiast filmu? Czy jakieś artykuły pisać tu na forum czy w innym dziale? A jeśli tak to proszę o instrukcję.Pozdrawiam Marian P.
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 10 •mies.• temu• •przez• marian_pe.
|
Odp: Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej w Oborach •13 •lata•, 10 •mies.• temu• #311
|
Dlaczego ja nie mogę dodać pliku? Klikam w dodaj plik i po wyborze foto - naciskam otwórz , ale foto nie widać w poście/ Marian P.
|
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.15 •sekundy•