Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675063
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675063
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
Witamy na forum. Podziel się z nami i naszymi użytkownikami, kim jesteś, czym się interesujesz i dlaczego postanowiłeś do nas dołączyć. Serdecznie zapraszamy wszystkich nowych członków naszej społeczności i mamy nadzieję że zagościsz u nas na dłużej!
|
•TEMAT:• Leszek Boniecki
Leszek Boniecki •9 •lata•, 7 •mies.• temu• #2275
|
Witam
Dziękuję za zaproszenie. Nazywam się Leszek Boniecki, mieszkam w Toruniu. Zajmuję się historią mojej najbliższej rodziny; Boniecki, Dulkiewicz, Sztuczka, Jankiewicz, Tarkowski, Jaworski, Blumkowski, Tecmer. Miejscowości w moim zainteresowaniu przede wszystkim to; Ciechocin, Macikowo, Nowogród, Małszyce, Miliszewy, Dulnik, Steklin, Jarczechowo. Wskazane miejscowości przed II wojną światową znajdowały się na terenie powiatu Lipno. Oprócz zainteresowań związanych z aktami stanu cywilnego interesuje mnie; historia POW w miejscowości Działyń, historia OSP Działyń oraz OSP Ciechocin, wysiedlenie podczas II wojny światowej mieszkańców Ciechocina oraz osób z terenu parafii Nowogród, uczestnictwo mieszkańców parafii Nowogród w uzyskaniu niepodległości oraz w I wojnie światowej i wojnie 1920 roku, emigracja zarobkowa i powroty mieszkańców do miejsc dotychczasowego pobytu w XIX w. gmina Nowogród - Gubernia Płocka. Twórcom portalu dziękuje za umieszczanie w nich ciekawych informacji z historii regionu oraz liczę na pomoc osób zajmujących się tą tematyką. Pozdrawiam Leszek Boniecki |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Leszek Boniecki •9 •lata•, 7 •mies.• temu• #2277
|
Witam,
miło Pana gościć:) pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Leszek Boniecki •9 •lata•, 5 •mies.• temu• #2321
|
Polecam ciekawe zdjęcie Ciechocina z 1923 r., może nieznane?
www.facebook.com/1822300531367081/photos.../?type=3&theater pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Leszek Boniecki •9 •lata•, 4 •mies.• temu• #2327
|
Witam Panie Leszku.
Przez ostatnie miesiące byłem zbyt zajęty sprawami poza historycznymi, ale śledząc w przerwach prasę pożarniczą z okresu międzywojennego, nie znalazłem żadnej wzmianki o jakimkolwiek strażaku z Ciechocina, który brałby udział w szkoleniach pozarniczych. Dziwne... jest spory wykaz członków OSP z naszego rejonu, ale nie natrafiłem na nikogo z OSP Ciechocin. Może nie brali udziału w tego typu szkoleniach, albo co gorsza nie działali w tym okresie zbyt prężnie. Strazak Pomorski z lat 1938 i 1939 zawiera bogate dane z jednostek włączonych do województwa bydgoskiego. Ale nie tracmy nadziei, pozostała mi jeszcze szczegółowa analiza Gazety Lipnowskiej z lat 30. Pozdrawiam Sławomir Jaworski |
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.15 •sekundy•