Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675075
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675075
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
Witamy na forum. Podziel się z nami i naszymi użytkownikami, kim jesteś, czym się interesujesz i dlaczego postanowiłeś do nas dołączyć. Serdecznie zapraszamy wszystkich nowych członków naszej społeczności i mamy nadzieję że zagościsz u nas na dłużej!
|
•TEMAT:• Nieznane mogiły
Nieznane mogiły •11 •lata•, 11 •mies.• temu• #1406
|
Witam,
w ostatnich miesiącach do redakcji portalu zwróciły sie niezależnie dwie osoby, którym wydarzenia w czasie II wojny światowej na terenie ziemi dobrzyńskiej nie są obce. Osoby te (regionaliści) badają tematy związane z wydarzeniami w latach 1939-1945, a szczególnie z września 1939r. oraz stycznia 1945r. Jeżeli jesteście w posiadaniu wiedzy, nawet tej szczątkowej, głównie na podstawie przekazów rodzinnych, a dotyczących NN mogił żołnierzy lub osób cywilnych (ofiar nalotów itd.), proszę o kontakt z redakcją portalu. A może pokusicie się o napisanie posta i podzielicie się swoją wiedzą na forum? Poniżej dołączam link do opisu najnowszej akcji pod egidą jednego z naszych korespondentów. www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AI...NEMIASTA06/140729208 pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Nieznane mogiły •11 •lata•, 11 •mies.• temu• #1410
|
Witam ponownie,
zakładając wczoraj przedmiotowy temat byłem przekonany do faktu, że kto jak nie genealodzy znają bardzo dobrze historię terenów im bliskich i nie pomyliłem się:) Jednakże w najśmielszych oczekiwaniach nie przypuszczałem, że odzew będzie tak błyskawiczny!!! Panie Jerzy, dziękuję za treściwego maila, już napisałem do koordynatora poszukiwań z zapytaniem, czy zna jakąkolwiek lokalizację NN mogiły w podanej miejscowości (teren gminy G-D)? Dobrze, że szczegółowych info. nie podał Pan na forum, gdyż z tego typu informacji korzystają również (tak ich nazywamy) - domorośli poszukiwacze - po prostu hieny, którzy penetrują tereny z wykrywkami i rozkopują NN mogiły w celu pozyskania elementów ekwipunku żołnierskiego oraz nikogo nie powiadamiają o odnalezieniu grobu!!! Jednocześnie mam prośbę do pozostałych userów, ogólne info. podajemy na forum, a jeśli znamy szczegóły lokalizacji NN mogiły, informacje te przekazujemy na pocztę portalu. pozdrawiam Darek |
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.17 •sekundy•