Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2637847
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2637847
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• kpt.Szpojankowski
kpt.Szpojankowski •14 •lata•, 9 •mies.• temu• #62
|
Maj-18-11 20:16:03
Witam, Od dwóch miesięcy nurtuje mnie pytanie, czy posiadane materiały dotyczą tego samego oficera w stopniu kapitana? Czy kapitan Jan Szpojankowski, który zginął i spoczywa na cmentarzu parafialnym w Pakości, to ten sam oficer, który uczestniczył w kampanii wrześniowej, a następnie był więziony w oflagu? W marcu br. dość przypadkowo odnalazłem w sieci adres Lubuskiego Towarzystwa Genealogicznego. Na stronie regionalnego towarzystwa opublikowano wykaz jeńców oflagu II C Woldenberg (Dobiegniew, woj. lubuskie). Pod pozycją nr 5034 zapisano; Szpojankowski Jan, 32763 XIII.A.Hptm. Do tej pory kilkukrotnie zetknąłem się w sieci z informacjami na temat oficera II RP Jana Szpojankowskiego, który w kampanii wrześniowej 1939 r. w stopniu kapitana dowodził kompanią batalionu strzelców stacjonującego w Rembertowie. Śledząc historię służbową kpt. Jana Szpojankowskiego dowiedziałem się, że urodził się 29 VIII 1905 r. i był absolwentem Szkoły Podchorążych Piechoty w Ostrowi Mazowieckiej. Według Dziennika Personalnego Nr 13 z 15 VIII 1930 r. był absolwentem tejże szkoły, którą ukończył z 64 lokatą (na 234 promowanych). Został podporucznikem korpusu oficerów piechoty z równoczesnym wcieleniem do 36 pułku piechoty. Do tej pory opisywana historia naszego bohatera była podobna do wielu innych, tych dotyczących oficerów II RP. Dopiero po zapoznaniu się informacjami zawartymi na stronie Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa, www.radaopwim.gov.pl w tym z Ogólnopolską Komputerową Bazą Mogił Wojennych, pojawiła się niesamowita informacja dotycząca Jana Szpojankowskiego. W dniu 9 II 1945 r. w Pakości, powiat inowrocławski, woj.kujawsko-pomorskie, zginął śmiercią tragiczną w wypadku kolejowym na terenie dworca kolejowego. Jego mogiła znajduje się na terenie tamtejszego parafialnego cmentarza, jest to mogiła zbiorowa żołnierzy WP z tablicą memoratywną nt. Jana Szpojankowskiego. W celu uzyskania dodatkowych informacji zwróciłem się o pomoc do; Muzeum Oflagu II C w Dobiegniewie, Biblioteki Publicznej w Pakości, Rady OPiWM w Warszawie. Dotychczas odpowiedziała bardzo miła pracowniczka biblioteki w Pakości, która sprawdziła powojenne publikacje nt. historii Pakości. Nie odnalazła żadnej informacji na temat samego Jana Szpojankowskiego lub wypadku kolejowego w 1945 r. ale obiecała przekazać moją prośbę lokalnemu znawcy historii regionu. Wobec powyższego nasuwa się wiele pytań i wątpliwości. Czy faktycznie mówimy o tym samym oficerze WP w stopniu kapitana? Co robił w lutym 1945 r. w Pakości? Czyżby wracał z oflagu do domu (prawdopodobnie do 30 I 1945 r. przebywał w oflagu)? Czy 9 II 1945r. zginął jeden z niedawnych więźniów oflagu II C Woldenberg? Czy faktycznie w Pakości mieliśmy doczynienia z jakimś nieustalonym nieszczęśliwym wypadkiem kolejowym? W związku z powyższym proszę o pomoc w rozwikłaniu tej historii. Ciekawa i zarazem tragiczna historia, zaledwie dziewięć dni wolności, oficera II RP. Liczę, że goście naszego forum dorzucą choćby skrawek nowych informacji lub podpowiedzą nowe kierunki poszukiwań. Planuje napisać do CAW w Warszawie w celu ustalenia, czy posiadają teczkę akt personalnych kpt. Szpojankowskiego? A może jest jeszcze inny sposób ustalenia nowych informacji na temat mojego bohatera. Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję. Pozdrawiam Darek Darek1965 |
|
|
kpt.Szpojankowski •14 •lata•, 9 •mies.• temu• #63
|
Lip-26-11 20:58:26
Witam, po upływie, zaledwie, dwóch miesięcy moja historia powoli "nabiera rumieńców". Otrzymałem pisemną odpowiedź z Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa. Informacja bardzo szczegółowa i zarazem zwierająca zdjęcia pomnika w Pakości. Z omawianego pisma wynika, że Jan Maksymilian Szpojankowski, nazwisko pańskie matki - Nowakowska, urodzony 29.08.1905r. Rzypowie, kapitan Wojska Polskiego, 3 batalion strzelców, był wzięty do niewoli w dniu 18 października 1939 roku w Rembertowie, numer jeniecki 32763/XIIIA, jeniec obozów; Oflag XIIIA Nurmberg-Langwasser, Oflag VIIC Laufen, Oflag II Arnswalde, Oflag IIC Woldenberg, adres osoby do powiadomienia, Bronisława Obiezierska, Warschau, Dobrastr.8/10,W91. Ostatnia informacja pochodzi z dokumentów niemieckich: Am 17.09.1940 nach Oflag IIC. Poinformowano mnie, że powyższe dane figurują w ewidencji Centralnego Muzeum Jeńców Wojennych w Opolu-Łambinowicach. O to link do zdjęcia pomnika w Pakości; imageshack.us/photo/my-images/838/dsc04471p.jpg/ Cdn. Pozdrawiam Darek |
|
|
Re: kpt.Szpojankowski •14 •lata•, 5 •mies.• temu• #131
|
Witam,
tak jak obiecałem wcześniej, jest ciąg dalszy opisywanej historii. Moje wstępne przypuszczenia potwierdziły się i już dzisiaj mogę dopisać kolejne informacje, które pochodzą od najbliższej rodziny śp. kpt.Jana Szpojankowskiego. Tak, tak, dwa dni temu wyklikał nas w sieci prawnuk głównego bohatera! Faktycznie, od samego początku sprawa dotyczyła tej samej osoby. To właśnie śp. kpt.Jan Szpojankowski, uczestnik kampanii wrześniowej 1939r., więziony w czterech oflagach, zginął 9 II 1945r. w Pakości. Na podstawie materiałów pochodzących od najbliższej rodziny postaram się napisać coś więcej, ale tym razem w formie, mam nadzieję, ciekawego artykułu. Pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •14 •lata•, 5 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
|
•Wygenerowano w• 0.15 •sekundy•