Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2631050
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2631050
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
Bądkowo Kościelne - szukamy potomków jubilatów
(1 •przeglądających•) (1) •Gość•
•TEMAT:• Bądkowo Kościelne - szukamy potomków jubilatów
Bądkowo Kościelne - szukamy potomków jubilatów •10 •lata•, 2 •mies.• temu• #1924
|
Witam,
zakładam nowy temat na potrzeby poszukiwań potomków Dostojnych Jubilatów z 1910 roku, o których wspominaliśmy w temacie - strona 2 - www.szpejankowski.eu/index.php/forum/14-...?limit=6&start=6 Ula nadal prowadzi swoje poszukiwania i uznałem, że wypadałoby jej pomóc poprzez założenie nowego - odrębnego tematu. Poszukujemy potomków mieszkańców parafii Bądkowo Kościelne: 1. Józef i Maryanna Bartniccy z Bądkowa Jeziornego 2. Franciszek i Józefa Bartniccy z Winnicy 3. Józef i Maryanna Błaszkiewiczowie z Bądkowa Jeziornego 4. Marcin i Konstancya Dosińscy z Winnicy 5. Walenty i Balbina Góralscy z Brudzenia 6. Jakób i Franc. Korzeniowscy z Winnicy 7. Krajkowscy z Podlasia 8. Jan i Józefa Krzemińscy z Bądkowa Kościelnego 9. Wincenty i Wiktorya Olszewscy z Bądkowa 10. Michał i Maryanna Prucheńscy z Bądkowa Kościelnego 11. Leon i Franciszka Skrzyńscy z Brudzenia 12. Jan i Teofila Witkowscy z Bądkowa Kościelnego Wszelkie podpowiedzi mile widziane, zarówno poprzez bezpośrednie wpisy na forum lub pocztę portalu. pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Bądkowo Kościelne - szukamy potomków jubilatów •10 •lata•, 2 •mies.• temu• #1926
|
Nie lubię nie dokończonych spraw i dlatego postanowiłam jednak poszukać dalej
Jeżeli zdjęcie z jubileuszu ukazało się w trzech czasopismach warszawskich (Tygodnik Ilustrowany nr 10, Biesiada Literacka nr 13 i Świat Pismo Tygodniowe Ilustrowane nr 12 z 1910), w dwóch opatrzone było relacją, to znaczy, że była to uroczystość ważna dla lokalnej społeczności. Fotograf robiący zdjęcie sprowadzony został z Płocka. Trzeba więc sprawdzić jakie tytuły wychodziły na tym terenie w 1910. Może znajdziemy w nich jeszcze jakieś kolejne informacje. Jeżeli chcielibyście dowiedzieć się jakich czasopism z obszaru Płocka szukać to polecam ciekawe materiały: Wiesław Koński; „Dzieje prasy płockiej”; Notatki Płockie 36/4-149,8-15 z 1991 mazowsze.hist.pl/40/Notatki_Plockie/825/1991/1255/4_149/31150/ Bożena Strzelecka; „Korespondent Płocki” – przykład prowincjonalnej inicjatywy wydawniczej; Rocznik Mazowiecki 9,77-109 z 1987 mazowsze.hist.pl/17/Rocznik_Mazowiecki/381/1987/12511/ Szukając dalej dowiedziałam się, że: „1 kwietnia 1898 r. pojawił się nowy tytuł - "Echa Płockie i Łomżyńskie" ukazujące się dwa razy w tygodniu, którego redakcja mieściła się w Płocku, a w Łomży znajdował się jej oddział. Czytelnicy znajdowali w piśmie kronikę wydarzeń z Płocka i Łomży, wykaz zmian w służbie, kronikę kościelną, informacje bieżące i powieść lub opowiadanie w odcinkach. Jednak wobec małego zainteresowania wśród mieszkańców Łomży, redakcja zdecydowała się na usunięcie z tytułu "Łomżyńskie" i od 5 marca 1904 roku gazeta miała już nową nazwę - "Echa Płockie i Włocławskie.” www.wspolczesna.pl/wiadomosci/lomza/art/...powstawala,id,t.html W oparciu o te materiały doszłam do wniosku , że w przypadku naszych poszukiwań warto byłoby sprawdzić dostępność on-line następujących pozycji: „Echa Płockie i Włocławskie” oraz „Miesięcznik Pasterski Płocki” i miesięcznik „Mazur”. Niestety nie znalazłam tych tytułów w Internecie W takim razie, może uda się jednak dowiedzieć czegoś o konkretnych jubilatach. Żeby ułatwić sobie poszukiwania ułożyłam listę par wg alfabetu: 1. Józef i Maryanna Bartniccy z Bądkowa Jeziornego 2. Franciszek i Józefa Bartniccy z Winnicy 3. Józef i Maryanna Błaszkiewiczowie z Bądkowa Jeziornego 4. Marcin i Konstancya Dosińscy z Winnicy 5. Walenty i Balbina Góralscy z Brudzenia 6. Jakób i Franc. Korzeniowscy z Winnicy 7. Krajkowscy z Podlasia 8. Jan i Józefa Krzemińscy z Bądkowa Kościelnego 9. Wincenty i Wiktorya Olszewscy z Bądkowa 10. Michał i Maryanna Prucheńscy z Bądkowa Kościelnego 11. Leon i Franc. Skrzyńcy z Brudzenia 12. Leon i Franciszka Skrzyńscy z Brudzenia 13. Jan i Teofila Witkowscy z Bądkowa Kościelnego I tu zaskoczenie - wymienione są dwie pary o takich samych imionach i bardzo podobnych nazwiskach z tej samej miejscowości (poz.11 i poz.12). Często spotykamy się podczas naszych poszukiwań z błędnym zapisem nazwiska. Bardzo możliwe więc, że redaktor w tłumie gości dwa razy podszedł do tej samej pary jubilatów i tylko źle zapisał nazwisko albo błąd powstał przy „składaniu” tekstu do druku. Ale jeżeli zapisani są dwa razy ci sami jubilaci, to wtedy zbyt szybko „skreśliłam” Krajkowsckich z Podlasia (mój poprzedni wpis w temacie” Aukcje internetowe – kopalnia info. genealogicznych”). Kolejne pytanie: czy jest miejscowość o takiej nazwie na terenie parafii Bądkowo? Przecież to była uroczystość dla jubilatów z tej konkretnej parafii. W tym momencie przyszło mi też do głowy, że może tłumaczyłoby to te różne krzyże. Swoi dostali białe dwuramienne, ci z Podlasia zwykłe? No i znowu kolejne zagadki. Zapytałam Darka czy w parafii Bądkowo Kościelne znajduje się miejscowość o nazwie Podlasie. Odpowiedź: jest Podlesie gmina Brudzeń parafia Bądkowo [ Uwaga: w swoich poszukiwaniach nazw miejscowości z terenu powiatu lipnowskiego nie zapominajcie zaglądać: www.szpejankowski.eu/index.php/metryki-wykazy-osob/109.html ] W takim razie Krajkowscy z Podlasia a właściwie z Podlesia są jak najbardziej uczestnikami jubileuszu. W takim razie ostateczna lista wygląda tak jak podał Darek w pierwszym wpisie w tym temacie. c.d.n. |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 2 •mies.• temu• •przez• UrszulaB.
|
Odp: Bądkowo Kościelne - szukamy potomków jubilatów •10 •lata•, 2 •mies.• temu• #1927
|
Nie zostaje nic innego jak tylko spróbować się czegoś dowiedzieć o poszczególnych parach jubilatów. Pierwsze „kroki” kieruję do www.parafie.genealodzy.pl , chcę zobaczyć gdzie i jakich ksiąg z parafii Bądkowo Kościelne można szukać
parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=130 Jedyne, które pasują „rocznikami” znajdują się w Archiwum Archidiecezjalnym w Płocku, więc odpada szukanie przez Internet. Nic też nie ma na stronie www.genealogiawarchiwach.pl Drążę dalej w poszukiwaniu osób, które interesują się ta parafią genealodzy.pl/modules.php?op=modload&...letter=Ba&page=9 i tu znajduję użytkownika „jwdupon” oraz wpis: „Mam indeksowane urodzenia i małżeństwa rekordy dla tej parafii”. Sprawdziłam - „ jwdupon” ma zindeksowane urodzenia i małżeństwa z parafii: Bądkowo Kościelne parafia św. Szczepana Ligowo parafia św. Mateusza Mochowo parafia św. Marcina Mokowo parafia św. Marii Magdaleny Skępe parafia Miłosierdzia Bożego Sobowo parafia św. Hieronima Tłuchowo parafia Wniebowziecia NMP Przypomniało mi się, że korzystałam już kiedyś z indeksów tej osoby. Jean Dupon jest Amerykanką z polskimi korzeniami, specjalizuje się w badaniach genealogicznych dla polskiej, holenderskiej i irlandzkiej imigracji, ma bogatą bazę danych, chętnie dzieli się swoją wiedzą m.in. na www.genealogy.com www.genealogy.com/forum/users/80542238/ W moich zakładkach genealogicznych odszukałam link do dwóch podstron Jean - znajduje się tam duża alfabetyczna lista nazwisk i imion z Ziemi Dobrzyńskiej i Mazowsza: www.jwdupon.net/genealogy/psur.htm nazwiska www.jwdupon.net/genealogy/pidx001.htm nazwiska i imiona |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 2 •mies.• temu• •przez• UrszulaB.
|
Odp: Bądkowo Kościelne - szukamy potomków jubilatów •10 •lata•, 2 •mies.• temu• #1928
|
Przedstawiam informacje o części „naszych” jubilatów, które udało mi się dotychczas odnaleźć (głównie dzięki indeksom Jean Dupon)
[Uwaga: dzisiaj 8 par –każda będzie w osobnym poście, żeby ułatwić Wam analizę] Józef i Maryanna Bartniccy z Bądkowa Jeziornego W tym przypadku miałam pewien problem. W spisie Jean jest czterech Józefów Bartnickich: urodzeni w 1861, 1862, 1869 (za młodzi) i jeden urodzony w 17?? (ojciec Jana ur. 1801 i dziadek Jana ur. 1837). Jest też trzech Janów Bartnickich: urodzony w 1870 (za młody), ten urodzony w 1801 no i trzeci urodzony w 1837. Imię żony, data ślubu i miejscowość pasują więc prawdopodobnie to ta para: Jan Bartnicki ur. 15 listopada 1837, Bądkowo Jeziorne, parafia Bądkowo [rodzice: Jan Bartnicki (1801-13.11.1878) i Józefa Czajkowska (1808- )] Maryanna Bartoszewska ur. 01 grudnia 1841, Janoszyce, parafia Bądkowo [rodzice: Hieronim Bartoszewski (1809-14.11.1870) i Magdalena Rakowska (1811- )] Ślub: 30 września 1860, Bądkowo Jeziorne [w 1910 - 50 rocznica ślubu] Dzieci: Franciszek Bartnicki ur. 10.01.1868 Bądkowo Jeziorne Maryanna Bartnicka ur. 30.10.1870 Bądkowo Jeziorne Maryan Bartnicki ur. 15.07.1877 Rumunki Bądkowo więcej informacji szukajcie: www.jwdupon.net/genealogy/wc35/wc35_003.htm |
|
|
Odp: Bądkowo Kościelne - szukamy potomków jubilatów •10 •lata•, 2 •mies.• temu• #1929
|
Franciszek i Józefa Bartniccy z Winnicy
Franciszek Bartnicki ur. 10 listopada 1834, Bądkowo Jeziorne, parafia Bądkowo [rodzice: Jan Bartnicki (1801-13.11.1878) i Józefa Czajkowska (1808- )] Józefa Albina Pawłowska ur. 01 marca 1837, Rochny, parafia Bądkowo [rodzice: Karol Pawłowski (1802- ) i Petronella Motylińska (1814- )] Ślub: 15 lutego 1858, Turza Mała, parafia Bądkowo [w 1910 - 52 rocznica ślubu] Dzieci: Maryanna Bartnicka ur. 07.12.1858 Winnica, parafia Bądkowo Józef Bartnicki ur. 12.02.1862 Winnica, parafia Bądkowo Franciszka Bartnicka ur. 07.05.1868 Winnica, parafia Bądkowo Jan Bartnicki ur. 23.11.1870 Winnica, parafia Bądkowo Adam Bartnicki ur. 13.02.1872 Winnica, parafia Bądkowo Franciszek Bartnicki ur. 24.09.1877 Winnica, parafia Bądkowo więcej informacji szukajcie: www.jwdupon.net/genealogy/wc62/wc62_219.htm dodatkowe materiały: 25.11.1879 Franciszek Bartnicki (40) rolnik, zamieszkały w Winnicy, był świadkiem podczas chrztu Konstancji Dazińskiej córki Józefa Dazińskiego (45) i Konstancji zd. Zielenieckiej (40) zamieszkałych w Winnicy skan aktu i jego treść: polishorigins.com/forum/viewtopic.php?p=4309 |
|
|
Odp: Bądkowo Kościelne - szukamy potomków jubilatów •10 •lata•, 2 •mies.• temu• #1930
|
Walenty i Balbina Góralscy z Brudzenia
Walenty Góralski ur. 1838, Parzeń, parafia Sikórz [rodzice: Jan Góralski i Urszula Nowakowska] Balbina Czajkowska ur. 17 czerwca 1836, Brudzeń, parafia Bądkowo [rodzice: Piotr Czajkowski (1804- ) i Magdalena Dobrzeniecka (1808- )] Ślub: 06 listopada 1859, Brudzeń, parafia Bądkowo [w 1910 - 51 rocznica ślubu] Dzieci: Józefa Guralska ur. 07.01.1866 Brudzeń, parafia Bądkowo Stanisław Guralski ur. 04.05.1867 Brudzeń, parafia Bądkowo [żona: Władysława Barska (1877- ) ślub: 07.01.1897, parafia Sobowo] Józef Góralski ur. 26.10.1874 Brudzeń, parafia Bądkowo więcej informacji szukajcie: www.jwdupon.net/genealogy/wc51/wc51_451.htm |
|
|
•Wygenerowano w• 0.21 •sekundy•