Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675076
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675076
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Wozeczek
Wozeczek •10 •lata•, 7 •mies.• temu• #1856
|
Witam wszystkich
Na akcie zgonu mojego pradziadka z 1904 roku jest wzmianka że się urodził w 1829 roku w miejscowości Wozetzek powiat Brodnica. Był to prawdopodobnie Wozeczek, nie mogę znaleść go na mapie. Może ktoś posiada informację na temat tej miejscowości. Będę wdzięczny za każdą wiadomość Pozdrawiam Zbigniew |
|
|
Odp: Wozeczek •10 •lata•, 7 •mies.• temu• #1857
|
zagacki •napisał•:
Witam wszystkich Na akcie zgonu mojego pradziadka z 1904 roku jest wzmianka że się urodził w 1829 roku w miejscowości Wozetzek powiat Brodnica. Był to prawdopodobnie Wozeczek, nie mogę znaleść go na mapie. Może ktoś posiada informację na temat tej miejscowości. Będę wdzięczny za każdą wiadomość Pozdrawiam Zbigniew Witaj, Na podstawie wykazu opublikowanego w "Rozporządzeniu w przedmiocie ustalenia nazw miejscowości powiatu brodnickiego", wydanym przez Ministra byłej dzielnicy pruskiej, a podpisanym 21 czerwca 1921 r., odnalazłem wszystkie miejscowości na literę "W" z terenu byłego powiatu brodnickiego: cyt. "Dla miejscowości powiatu brodnickiego przywraca się dawniejsze polskie nazwy: ... Budziszewo (gm.) zamiast Waitzenau Foluszek zamiast Walkmühle Opalenica zamiast Wilhelmsdank Płowęzek zamiast Waldheim Wilamowo pod Grążawami zamiast Wilhelmsthal ... Pisownię nazw poniżej podanych miejscowości powiatu brodnickiego ustala się, jak następuje: ... Wapna zamiast Wapno Węgornia zamiast Wengornia Wilamowo pod Brodnicą zamiast Willamowo Władysławki zamiast Wladislawken Wąpiersk zamiast Wompiersk Wądzyn (gm.) zamiast Wonsin Wrocki (gm.) zamiast Wrotzk Wymokłe zamiast Wymoklen Wysokie Brodno zamiast Wyskobrodno ..." W poszukiwanym przez Ciebie przypadku prawdopodobnie chodzi o Wrocki! pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 7 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
|
•Wygenerowano w• 0.14 •sekundy•