Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675345
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675345
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Romanowski-Koszewska
Romanowski-Koszewska •11 •lata•, 8 •mies.• temu• #1504
|
Poszukuję metryki małżeństwa Michała Romanowskiego z Rozalią Koszewską oraz metryki urodzenia Michała. Rozalia Koszewska urodziła się w 1846 roku w Nadrożu parafia Żałe a zmarła w 1920 w Bieżuniu, aktu zgonu Michała nie znalazłem (przeżył Rozalię). Ich dzieci rodziły się w parafii Zagroba w latach 1870, 1872, 1874 i 1878 gdzie Michał był furmanem u dziedzica w Krajkowie. Rodzicami Rozalii byli Franciszek i Agnieszka z Słaboszewskich.
Pozdrawiam Mirek |
|
|
Odp: Romanowski-Koszewska •11 •lata•, 8 •mies.• temu• #1531
|
witaj,
bliźniaczy temat Tłuchowscy-Romanowscy obfituje w nowe dane, więc wypadałoby ruszyć z miejsca w temacie Romanowscy-Koszewscy:) Przeanalizowałem dostępne dane nt.Żałego (dotychczas opracowane indeksy) pod kątem nazwiska Koszewski(a). Wydaje się, że Nadróż lub szerzej patrząc, teren całej parafii żalskiej, dla Koszewskich to tylko jeden z przystanków w ich wędrówce życiowej. Szacuję, że przybyli na teren parafii żalskiej nie później niż w 1828 roku, ale skąd? Moim zdaniem, punktem zaczepienia są dwa zgony; Łucji Koszewskiej w r.1828 i Mikołaja w r.1834. Jeżeli będziesz miał szczęście i okaże się, że np. Mikołaj był bratem Rozalii, dowiemy się, gdzie się urodził, czyli skąd przybyli Koszewscy do Nadroża? Ile lat miał mąż Rozalii - Michał Romanowski w czasie narodzin ich dzieci? Rozumiem, że do aktu zgonu Rozalii w Bieżuniu dotarłeś? Bez tych sprawdzeń, to jak błądzenie we mgle i tylko przysłowiowy łut szczęścia może dostarczyć oczekiwanych efektów. pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •11 •lata•, 8 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Mirek1900
|
Odp: Romanowski-Koszewska •11 •lata•, 8 •mies.• temu• #1532
|
Witam,
zgony Koszewskich mogą wnieść coś nowego-czekam na koniec skanowania w AP Włocławek. Z akt urodzeń dzieci Michała wynika, że urodził się on około 1842 roku. Dzięki aktowi zgonu Rozalii i indeksom znalazłem jej akt urodzenia(ojciec zapisany jako wyrobnik). W USC Bieżuń przeszukałem akta zgonu do 1939 roku-Michała nie znalazłem. Pozdrawiam Mirek |
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.11 •sekundy•