Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675099
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675099
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Krystyana Bekkera (Becker)
Krystyana Bekkera (Becker) •14 •lata•, 8 •mies.• temu• #130
|
Ziemia dobrzyńska jest terenem, który szczególnie mnie interesuje ze względu na pochodzenie moich przodków (Rypin,Michałki, Osiek).
W związku z tym, iż moi przodkowie byli ewangelikami bardzo proszę o wskazówki, gdzie ewentualnie mogę znaleźć jakieś informacje, spisy, indeksy. Z archwium państwowego w Toruniu mam akt zgonu Krystyana Bekkera (Becker) z 1855 roku , zmarł w Rypinie, natomiast dokument wystawiony jest w Michałkach; niestety nie było w nim danych o miejscu i dacie urodzenia; danych o ślubie. W chwili śmierci był wdowcem. W roku 1823 w Opalenicy (k. Brodnicy) urodziła się córka małżonków Krystiana Beckera i Elisabeth z domu Schielman. Bardzo proszę o informacje gdzie mogę jeszcze szukać. Wiem, że dokumenty z parafii ewangelickich są w archiwum w Berlinie, ale niestety nie mam możliwości tam jechać, nie znam języka. Z góry dziękuje za pomoc i ewentualne wskazówki. Pozdrawiam serdecznie Iwona Milewska |
|
|
Re: Krystyana Bekkera (Becker) •14 •lata•, 8 •mies.• temu• #132
|
Witam Pani Iwono,
na Pani prośbę przenieślimy do forum treść melia, mam nadzieję, że problemy techniczne z osobistym wpisaniem się na forum, mamy już za sobą;) Na początku dziękuję za miłe słowa przekazane, poprzez pocztę portalu, naszej grupie wolontariuszy indeksujących księgi metrykalne. Wstrzeliła się Pani w odpowiedni czas;), akurat obecnie jestem w trakcie przeglądania materiałów z XIX wieku (poza metrykalnych) dotyczących dawnej Ziemi Michałowskiej (Brodnica i okolice). Tak na gorąco, mogę dopisać kilka informacji odnośnie poszukiwanych przez Panią osób. W aktach metrykalnych ewangelickich Brodnicy (Strasburg) istnieją zapisy na temat poszukiwanych przez Panią osób; Faktycznie, w 1855r. Krystian (ówczesna pisownia Christian)Becker był wdowcem, gdyż jego małżona Elisabeth Schielmann zmarła 11 XI 1851 r. w Neuwelt-Strasburg, a jej pogrzeb odbył się 14 XI 1851r. w Brodnicy. Elisabeth urodziła się około 1793r.(brak bliższych danych). Wymienione małżeństwo posiadało nie mniej niż sześcioro dzieci; Karoline (Caroline) Becker ur. około 1826r, Johann Becker ur. około 1829, zm. przed 1890, Friedrich Becker ur. około 1833r., Anna Becker, ur. około 1836r., Elizabeth Becker, ur. 22 VI 1839r.Brodnica, chrzest w Brodnicy 23 VI 1839r., Karl (Carl) Becker ur. około 1842r. Odnośnie Christiana, to najprawdopodobniej, urodził się około 1800r., jego rodzicami byli George Bekker (zmiana pisowni nazwiska!) ur. około 1768r. i zm. 7 VII 1836r. oraz Katharina Hieske, ur. około 1770r. i zm. 26 II 1828r. Na temat rodziców Georga Bekker ustaliłem tylko, że jego ojcem był Michael Bekker ur.około 1740r. i zm. 1830r. Moim skromnym zdaniem, właśnie wymienionych wyżej metryk należałoby szukać w archiwach niemieckich. Poszperam jeszcze w swoich notatkach, być może coś jeszcze dorzucę, ale jednak będą to informacje ze źródeł poza metrykalnych. Na udzielenie odpowiedzi na pytanie, jak dotrzeć do metryk ewangelickich z rejonu Brodnicy, tymi słowami wywołuję do pomocy członków naszej grupy indeksujących, najprawodopodobniej Paweł, Piotr lub Jacek wspomogą mnie w udzieleniu wszechstronnej informacji na ten temat, po prostu są w tym dobrzy;) Pozdrawiam Darek |
|
|
Re: Krystyana Bekkera (Becker) •14 •lata•, 8 •mies.• temu• #133
|
Niestety, ale nie potrafię odpowiedzieć na forum na odpowiedź do mojego wpisu. Przepraszam administratorów za moje "raczkowanie". O to wpis, który chcialam umieścic pod odpowiedzia darka1965 w moim temacie.
"Wow. Jestem w szoooooku, ogromnym, tyle danych... szok. W 2004 roku intensywnie szukałam przodków, wydawało mi sie, ze dalej już nie da rady, a tu ... proszę. Żałuję, że nie widzi Pan mojej roześmianej twarzy. Barrrrdzo dziękuje, jestem ogromnie wdzięczna. Liczę na dalsze rady, wskazówki i informacje. Pozdrawiam gorąco" Iwona Milewska |
|
|
Re: Krystyana Bekkera (Becker) •14 •lata•, 8 •mies.• temu• #137
|
Witam,
dla stałego korespondenta mały bonusik;) Zobacz co odnalazłem na niemieckojęzycznej stronie genealogicznej; Pokolenie 1 1. Paul Becker, rodzice: Karl (Carl) Becker i Amalie Martha Klein. Urodzony ok. 1896 in Strasburg,Strasburg,Westpreußen,. Zmarł 8 listopada 1911 w Strasburg,Strasburg,Westpreußen,. Pokolenie 2 2. Karl (Carl) Becker, rodzice: Johann Becker i Karoline (Caroline) Schwertfeger. Urodzony 12 sierpnia 1860 w Strasburg,Strasburg,Westpreußen,. Karl i Amalie Martha Klein pobrali się 12 maj 1890 w Strasburg,Strasburg,Westpreußen,. 3. Amalie Martha Klein, rodzice: Johann Klein i Wilhelmine Kendziora. Urodzona 2 września 1867 w Strasburg,Strasburg,Westpreußen,. Amalie i Karl (Carl) Becker pobrali się 12 maj 1890 w Strasburg,Strasburg,Westpreußen,. Pokolenie 3 4. Johann Becker, rodzice: Christian Becker i Elisabeth Schielmann. Urodzony ok. 1829 in Opalenica,Strasburg,Westpreußen,. Johann i Louise Kendziora pobrali się 27 listopada 1853 w Strasburg,Strasburg,Westpreußen,. Johann i Karoline (Caroline) Schwertfeger pobrali się ok. 1856. Zmarł przed 1890 w Strasburg,Strasburg,Westpreußen,. 5. Karoline (Caroline) Schwertfeger Urodzona ok. 13 lutego 1828 w Zmiewo,Strasburg,Westpreußen,. Karoline i Michael Kendziora pobrali się 6 lipca 1851 w Strasburg,Strasburg,Westpreußen,. Karoline i Johann Becker pobrali się ok. 1856. Zmarł 31 lipca 1906 w Strasburg,Strasburg,Westpreußen,. 6. Johann Klein Urodzony ok. 1833. Johann i Wilhelmine Kendziora pobrali się ok. 1858. Zmarł przed 1890 w Strasburg,Strasburg,Westpreußen,. 7. Wilhelmine Kendziora Urodzona ok. 1835. Wilhelmine i Johann Klein pobrali się ok. 1858. Pokolenie 4 8. Christian Becker, rodzice: George Bekker i Katharina (Catharina) Hieske. Urodzony ok. 1800. Christian i Elisabeth Schielmann pobrali się ok. 1825. Zmarł przed listopada 1853 w Strasburg,Strasburg,Westpreußen,. 9. Elisabeth Schielmann Urodzona ok. 1793. Elisabeth i Christian Becker pobrali się ok. 1825. Zmarł 11 listopada 1851 w Neuwelt,Strasburg,Westpreußen,. Pokolenie 5 16. George Bekker, rodzice: Michael Bekker i N.N.. Urodzony ok. 1768. George i Katharina (Catharina) Hieske pobrali się ok. 1789. George i Rosina Kadau pobrali się 28 października 1832 w Strasburg,Strasburg,Westpreußen,. Zmarł 7 lipca 1836 w Opalenica,Strasburg,Westpreußen,. 17. Katharina (Catharina) Hieske Urodzona ok. 1770. Katharina i George Bekker pobrali się ok. 1789. Zmarł 26 lutego 1828 w Opalenica,Strasburg,Westpreußen,. Pokolenie 6 32. Michael Bekker Urodzony ok. 1740. Michael i N.N. pobrali się przed 1768. Zmarł przed 1830 w Przywitowo,Rypin,Dobriner Land,Polen,. 33. N.N. i Michael Bekker pobrali się przed 1768. Mój komentarz, masz dużo szczęścia, jak na razie bardzo wąski teren poszukiwań, od Opalenicy k/Brodnicy do Przywitowa w obecnej gminie Skrwilno. Pozdrawiam Darek |
|
|
Re: Krystyana Bekkera (Becker) •14 •lata•, 8 •mies.• temu• #138
|
Serdecznie dziękuję za wszystkie informacje. Swoje drzewo powiększyłam o dwa pokolenia. To dla mnie ogromna radość. Proszę mi powiedzieć gdzie jeszcze mogę znaleźć jakieś informacje oprócz danych metrykalnych.O ile zdążyłam zauważyć moi przodkowie raczej nie udzielali się społecznie. W książce "Lustracja Prus Królewskich z 1765 " dot. Brodnicy i okolic nie ma nigdzie nazwiska Bekker i nazwisk spokrewnionych członków rodziny. Proszę o rady. Pozdrawiam wszystkich
Iwona |
|
|
Re: Krystyana Bekkera (Becker) •14 •lata•, 8 •mies.• temu• #139
|
Witam,
Pani Iwono, kilka zdań na temat możliwości dalszych poszukiwań genealogicznych ewangelików z pogranicza michałowsko-dobrzyńskiego. Jeśli części wymienionych aktów urodzenia nie ma w ewangelickich metrykach z Brodnicy (AP Toruń), to najlepiej sprawdzić jeszcze parafię ewangelicką w Michałkach (AP Włocławek), czyli tam gdzie zmarł Krystian Becker. Parafia w Michałkach (pod którą podlegał też Rypin) powstała w 1784 roku, jak pokazuje PRADZIAD akta metrykalne są od 1808. Nie wiem, czy wcześniejsze z tej parafii się zachowały. Choć z drugiej strony Opalenica podlegała pod parafię brodnicką (dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_VII/541 ). Więcej o historii kościoła ewangelicko-augsburgskiego w Polsce, można przejrzeć takie publikacje (po niemiecku) eduardkneifel.eu/ Na końcu tej pierwszej książki jest mapka z gminami ewangelickimi w Polsce (okres międzywojenny). Ale najważniejsze, że ewangelickie metryki z Brodnicy, wcześniejsze niż XIX wiek (od 1630 r.) można odnaleźć korzystając z wyszukiwarki mormonów: www.familysearch.org/eng/library/fhlcata...20&columns=*,0,0 Z opisu wynika, że manuskrypty są w archiwum w Lubece, mikrofilmy do zamówienia i korzystania w czytelniach mormonów (W-wa, Wrocław). Ze źródeł innych niż metryki, jest jeszcze na mormońskich mikrofilmach np. zespół akt superintendentury kwidzyńskiej (coś w rodzaju diecezjalnego nadzoru), a tam na 3 mikrofilmach tabele szkolne z Brodnicy (Strasburg): www.familysearch.org/eng/library/fhlcata...p=Superintendenturen Pozdrawiam Piotr Romanowski |
|
•Ostatnio zmieniany•: •14 •lata•, 8 •mies.• temu• •przez• prom79.
|
•Wygenerowano w• 0.29 •sekundy•