Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675076
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2675076
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Schwebs/Sitniewska i Kaczorowska
Schwebs/Sitniewska i Kaczorowska •12 •lata•, 7 •mies.• temu• #1133
|
Dzień dobry,
tak się szczęśliwie lub raczej nieszczęśliwie składa, że część moich przodków z wielką pasją wędrowała w XIX w. przez graniczną Drwęcę w tę i z powrotem. Poszukuję informacji na temat rodziny Schwebs/Schwoebs (również Schweps, Schwepps, Szwebs), Sitniewskich (Sypniewskich) i Kaczorowskich na terenie ziemi dobrzyńskiej. Mój praprapradziadek urodzony najprawdopodobniej około roku 1780 CHRISTIAN SCHWEBS ożenił się z niejaką MARIĄ lub MARIANNĄ SITNIEWSKĄ/SYPNIEWSKĄ. Z informacji jakie posiadam wiem, że 1) około roku 1831 rodzi im się córka ANNA, 2) w roku 1833 rodzi im się w prarfii BOBROWO koło Brodnicy (wieś Sumowo) syn Jan, 3) w roku 1838 rodzi im się w parafii BRODNICA (wieś Sumowo) syn Tomasz, 4) w roku 1843 rodzi im się we wsi Sośno córka Katarzyna - moja praprababka,później wydana ze Stephana Schielmanna z miejscowości Kujawa/Jaworze, 5) w roku 1846 rodzi im się córka Marianna - wieś Sumowo. Z aktu małżeństwa Anny z roku 1878 wiem, że podawała ona, iż urodziła się w Polsce. Zatem przypuszczam, że małżeństwo rodziców też mogło być zawarte na terenie ówczesnej Polski - najprawdopodobniej ziemia dobrzyńska. CHRISTIAN SCHWEBS umiera w 1860 roku we wsi Zarośle koło Zbiczna w parafii Brodnica. Jego zona zaś umiera wcześniej pomiędzy rokiem 1846 a 1860. W aktach USC Brodnica natknąłem się ponadto na akt małżeństwa Johanna Schwebsa z 1888, syna Jana i Rozalii z domu Maliszewskiej.W chwili zawierania małżeństwa ojciec już nie żył i za miejsce zgonu podają KRZYNTE co czytam jako KSIĘTE koło Świedziebni. Matka zaś żyła i mieszkała we wsi Igliczyzna koło Szczuki. Z informacji uzyskanych od jednego z genealogów wiem, że w Igliczyźnie mieszkali po ślubie. Moja prapraprababka Elżbieta Kaczorowska z domu Wiśniewska, urodzona około roku 1820 w Bobrowie, po śmierci swojego męża Kacpra Kaczorowskiego (co musiało na podstawie akt USC mieć miejsce przed rokiem 1876) przenosi się do Polski - jak wnioskuje również do ziemi dobrzyńskiej, być może wraz z wydana za mąż córką. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę. Pozdrawiam Marcin |
|
•Ostatnio zmieniany•: •12 •lata•, 7 •mies.• temu• •przez• .
|
Odp: Schwebs/Sitniewska i Kaczorowska •12 •lata•, 7 •mies.• temu• #1134
|
Witaj,
Mam trochę zdjęć z ksiąg metrykalnych z Bobrowa. Choć interesowałem się innymi rodzinami, okazało się, że "po sąsiedzku" załapały się na zdjęciach: akt ślubu Kacper Kaczorowski- Elżbieta Wiśniewska z 1844 roku oraz akt chrztu Elżbiety Wiśniewskiej z 1820 roku (chyba w zapisie jest pomyłka - powinno być 1821 rok). Córka Marcina Wiśniewskiego i Marianny z Moss... (problem z odczytaniem). Gdybyś chciał te zdjęcia podeślij mi swój adres e-mail. Piotr |
|
|
Odp: Schwebs/Sitniewska i Kaczorowska •12 •lata•, 7 •mies.• temu• #1135
|
Dzien dobry !!!!
Pewnie, że chcę moj mail •Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.• Marcin |
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.11 •sekundy•