Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2635526
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2635526
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
|
•TEMAT:• Czyżby nadepnęliśmy komuś na odcisk?
Czyżby nadepnęliśmy komuś na odcisk? •9 •lata•, 11 •mies.• temu• #2083
|
Witam,
w regionie kujawsko-pomorskim wydawana jest Gazeta Pomorska, której artykuły o tematyce historycznej należą do stałej prasówki Redakcji portalu www.szpejankowski.eu Na forum tejże gazety od czasu do czasu zabierają głos osoby, którym historia regionu nie jest obca. W związku z powyższym i ja zabrałem głos, ale poczytajcie co z tego wyszło!? Proszę o poświęcenie kilku minut i doczytanie posta do końca. dokładne cytaty głosów z forum, stan na godzinę 18,40 dnia 30.06.2016r. TEMAT: HISTORIA ZBÓJNA I OKOLICZNYCH MIEJSCOWOŚCI Arek~ Goście Napisano 26 czerwiec 2016 - 21:34:16 Czy to będzie książka o Zbojnie? ------------------------------------------------------------- Pański czytelnik~ Goście Napisano 26 czerwiec 2016 - 23:18:13 Panie Darku Szpejenkowski, wykonuje Pan piękną robotę. Znam Pana strony i dlatego doceniam ich wartość. Niech dobrzy Ludzie Panu pomagają. Życzę Panu wiele satysfakcji z wykonywanej Pracy. Takich Ludzi nam w naszym powiecie potrzeba. WIEDZA BEZ ZAKŁAMANIA - to dopiero coś. SZCZĘŚĆ CI DOBRY BOŻE -------------------------------------------------------------------- ~Gość~ Goście Napisano 27 czerwiec 2016 - 09:11:36 książka o Zbójnie już jest. Na stronie gimnazjum jest informacja, że w sobote tydzień temu była promocja książki o gminie pana Krajewskiego Mirosława. --------------------------------------------------------------------------- ~Gość~ Goście Napisano 27 czerwiec 2016 - 09:58:06 Gość, dnia 27 Cze 2016 - 10:11 AM, napisał: książka o Zbójnie już jest. Na stronie gimnazjum jest informacja, że w sobote tydzień temu była promocja książki o gminie pana Krajewskiego Mirosława. promocja książki czy Pani Wójt? ile ta ksiazka kosztuje?? jak sie zaprasza gosci to nalezy ich taka książką obdarowac a nie kilka dla wybranców -------------------------------------------------------------------------------- ~Gość~ Goście Napisano 27 czerwiec 2016 - 10:03:01 bardzo fajny pomysł życzę powodzenia ------------------------------------------------------------------------------- Gość~ Goście Napisano 27 czerwiec 2016 - 20:18:24 Gość, dnia 27 Cze 2016 - 10:11 AM, napisał: książka o Zbójnie już jest. Na stronie gimnazjum jest informacja, że w sobote tydzień temu była promocja książki o gminie pana Krajewskiego Mirosława. To gdzie ta promocja była, w gimnazjum czy w podstawówce? ------------------------------------------------------------------------------- ~ponoć~ Goście Napisano 28 czerwiec 2016 - 11:17:54 Gość, dnia 27 Cze 2016 - 9:18 PM, napisał: To gdzie ta promocja była, w gimnazjum czy w podstawówce? A kto pomagał w przedostatnich zawodach kolarskich podstawówka czy gimnazjum? Co tu się dzieje... -------------------------------------------------------------------------------- ~Gość~ Goście Napisano dziś, 09:20:44 ponoć, dnia 28 Cze 2016 - 12:17 PM, napisał: A kto pomagał w przedostatnich zawodach kolarskich podstawówka czy gimnazjum? Co tu się dzieje... przez lata za tułodzieckiego nic nie robili a teraz się już żrą i prześcigają . tak sie kończy na siłe promowanie jednych a nagonka na innych. środowisko coraz bardziej skłócone o to najnowsza historia i dzieje A promocja ksiazki była u nas w podstawówce no chyba ze lewandowski to dyrektor gimnazjum bo juz sie gubie w tym wszystkim --------------------------------------------------------------------------- ~Gość~ Goście Napisano dziś, 09:27:00 A jake znaczenie ma w której szkole była ta promocja książki bo nie bardzo rozumiem ---------------------------------------------------------------------------- Gość~ Goście Napisano dziś, 09:31:39 Gość, dnia 30 Cze 2016 - 10:27 AM, napisał: A jake znaczenie ma w której szkole była ta promocja książki bo nie bardzo rozumiem no właśnie też się zastanawiam proszę Panią. Więc po co ktoś pisze bzdury ze w gimnazjum? Chyba już po wyborze dyrektora więc zluzujcie. ------------------------------------------------------------------------ ~Gość~ Goście Napisano dziś, 09:40:10 Wróćcie na stary wątek gminy Zbójno proszę. Znajduje się na drugiej stronie forum. Tam piszcie o nowych dziejach, a tu dzielcie się interesującymi historiami, anegdotkami o historii waszych ziem, miejscowości, ludzi. Proszę. ------------------------------------------------------------------------------ Darek1965 Nowy Użytkownicy Pip 13 postów Napisano 30 minut temu Witam Szanownych Moderatorów, mam nadzieję i wierzę, że usunięcie moich postów, to wypadek przy pracy, a nie celowe działanie celem zniechęcenia do działań oddolnych związanych z badaniem historii regionu golubsko-dobrzyńskiego, a ziemi dobrzyńskiej w szczególności, chyba że ktoś inny posiada monopol na tego rodzaju działalność? Jeżeli dopatrzyliście się Pan/Pani w moich dwóch postach naruszenia zasad Regulaminu forum pomorska.pl (domyślam się, że chodzi o punkt 5 ) poprzez umieszczenie dwóch linków do stron z tematyką, którą poruszałem w ich treści (trzeba było dużej dozy niechęci ażeby zakwalifikować je jako działania reklamowe) wystarczyło wykasować te linki, a pozostawić treść postów. Moim zdaniem, działanie moderatora sprowadzające się do likwidacji posta inicjującego dyskusję wypaczyło sens istnienia całego tematu. Można było pójść na całość i zlikwidować cały temat i wówczas nie było by sprawy, a tak obecnie, prezentujecie Państwo przysłowiowe masło maślane, w którym nie wiadomo o co chodzi!? Daleki jestem od przepychanek, pyskówek i temu podobnych zachowań, ale potrafię bronić swoich racji, tym bardziej, jeżeli całokształt moich aktualnych działań opiera się o wolontariat i pracę non- profit. W celu zachowania przejrzystości poruszanej tematyki raz jeszcze spróbuję odsłonić to o czym pisałem, ale bez linków do innych stron. Będzie to swoisty test na intencje moderatorów. post z dnia 26.06.2016 r. dokładnej treści pierwszego posta nie przytoczę, po prostu nie pamiętam, a szkoda. Te kilka zdań zachęcało do nawiązania kontaktu osoby posiadające stare zdjęcia i dokumenty archiwalne z miejscowości aktualnej gminy Zbójno z jednym z portali rodzinnych zajmujących się genealogią ziemi dobrzyńskiej, którego Redakcja ma w planach wydanie książki o historii miejscowości w aktualnej gminie Zbójno. Jednocześnie podano próbkę materiałów, do których udało się dotrzeć, czyli artykuł pt. Swastyka nad Zbójnem. link do artykułu - usunięty pozdrawiam Dariusz Szpejenkowski post z dnia 28.06.2016 r. - cytat Witam, dziękuję za dobre słowo, doceniam wpis, które na tym forum należy do rzadkości. Co do planów wydawniczych, to powtórzę się i dodam, że jesteśmy na etapie kompletowania oraz weryfikacji posiadanych materiałów, które będą stanowić podstawę źródłową opisywanych zdarzeń na terenie miejscowości obecnej gminy Zbójno. A że jest o czym pisać muszą mi Państwo uwierzyć na słowo, powiem inaczej, cudze chwalicie swego nie znacie. .. Jednakże bezpośrednią inspiracją przelania posiadanej wiedzy na papier był tekst, w dwuznacznym świetle przedstawiający aktualną społeczność Zbójna i okolic, który opublikowano w pierwszym polskim periodyku genealogicznym; More Maiorum z dnia 13.06.2015 r. link do artykułu - usunięty Parafrazując słowa Mikołaja Reja , iż Dobrzyniacy nie gęsi, iż swoją bardzo bogatą historię mają, zachęcam jednocześnie do nawiązania kontaktu w celu wymiany wiedzy nt. historii Zbójna, Działynia, Wielgiego, Ruża, Sitna, Obór i pozostałych miejscowości. Jako swoistego katalizatora do rozpoczęcia dyskusji użyję, tak z marszu, kilka przykładów z historii omawianego terenu, o których nie pisano w dotychczasowych publikacjach regionalnych. Czy wiecie, że historia rozwoju browaru Okocim (obecnie Carlsberg) została zapoczątkowana w Zbójnie, a może bardziej szczegółowo, przez osoby urodzone, wychowane i zamieszkujące przez dziesięciolecia w parafii Ruże! Kolejny przykład, jeden z mieszkańców Działynia był na tyle "mocny" w znajomości historii Polski, że skrzyżował pióro z najpłodniejszym polskim powieściopisarzem Józefem Ignacym Kraszewskim. Udowodnił pisarzowi jego błąd - nadinterpretację w opisie XVIII- wiecznej historii Polski, co zakończyło się przeprosinami naszego Dobrzyniaka oraz dodrukiem uzupełnienia, wcześniej wydanego, kilkutomowego dzieła! Rzecz niebywała i wyjątkowa, przemilczana przez świat literatury. I jeszcze mała zajawka, które dobra ziemskie w połowie XIX w. w były w pierwszej trójce dóbr ziemskich najlepiej zarządzanych w Królestwie Polskim? Oczywiście, że w Zbójnie za czasów Sumińskich, a o wycieczkach żądnych wiedzy warszawskich studentów, którzy podpatrywali i uczyli się jak nowocześnie, jak na tamte czasy, prowadzić majątek ziemski nie wspomnę... Jeden z userów - moich przedmówców napomknął coś o aktualnej władzy, akurat ta tematyka jest mi obca i nie pozostaje w kręgu moich zainteresowań. Na zakończenie, dorzucę coś z historii nt. zachowań urzędniczych, co może przyczyni do zmiany optyki w ocenie bieżących wydarzeń? Nie zawsze było ok dla miejscowej społeczności i dawniej urzędnicy również popełniali błędy. Jednakże te historyczne "urzędnicze numery" były grubymi nićmi szyte, chociażby zachowanie Polaka w służbie carskiej, nota bene znajomego Borzewskich z Ugoszcza i Sumińskich ze Zbójna. Nie będąc zaproszonym na ślub młodego Sumińskiego i młodej Borzewskiej, w celu odegrania się na rodzinie pana młodego, zorganizował kampanię pomówień, która miała ostatecznie doprowadzić do aresztowania pana młodego. Skończyło się na zmianie miejsca planowanego ślubu w Rużu i wesela w Ugoszczu na miejsce za granicą Królestwa, ale gdzie, oczywiście że w Golubiu! Oj, trochę się rozpisałem, dalej już nie przynudzam, pozostawiam temat do indywidualnych przemyśleń. pozdrawiam Dariusz Szpejenkowski --------------------------------------------------------------------------- Jak się okazuje, publikacja naszego artykułu pt. Swastyka nad Zbójnem www.szpejankowski.eu/index.php/miejscowo...yka-nad-zbojnem.html zbiegła się w czasie z promocją nowej książki Mirosław Krajewskiego o Zbójnie. Nasze działanie, wcale nie zamierzone, może być odczytywane jako dwuznaczne próby ... Ale do cholery, niby skąd Redakcja miała wiedzieć o wydaniu nowej książki, jeżeli żadna lokalne lub regionalne media nie informowały o tym wydarzeniu!? Ktoś z moich znajomych genelogów powiedział prosto i dobitnie, jaka książka taka promocja ... Nie jestem aż tak negatywnie nastawiony do działalności wspomnianego autora, trzeba oddać cesarzowi co cesarskie, a Bogu, co boskie i tyle w temacie, nic więcej, bez żadnych podtekstów. Tak mi się wydaje, badać tematy z historii regiony każdy może, a na końcu to właśnie czytelnicy ocenią ewentualne walory każdej pracy poprzez ilość zakupionych egzemplarzy. Chyba, że wydawnictwo jest dotowane, to wówczas ten wskaźnik jest mało istotny... pozdrawiam Dariusz Szpejenkowski Ps. link do artykułu z More Maiorum www.moremaiorum.pl/zbojno-zapomniani-wlasciciele-wsi/ |
|
•Ostatnio zmieniany•: •9 •lata•, 11 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: B_ANNA
|
Odp: Czyżby nadepnęliśmy komuś na odcisk? •9 •lata•, 11 •mies.• temu• #2084
|
Witam,
wielka szkoda, że zdarzają się takie sytuacje ! No, ale niestety nasz naród ma w sobie niezbyt ciekawa cechę - nie lubimy tych z pasją, tych co osiągają sukces i tych, którym się wiedzie. Ale, gdyby takich ludzi nie było to, gdzie byśmy byli teraz ? Uważam, że nie warto polemizować z "zazdrośnikami" i nie rezygnować ze swoich pasji. Stronę "szpejanków" darzę wielką sympatią i szacunkiem. Wiem ile trzeba zaangażowania i bardzo dużego nakładu pracy dla pozyskania historycznych czy też genealogicznych perełek. Jestem Działynianką i z wielkim sentymentem zawsze powracam w rodzinne strony. Uważam, że to piękna i ciekawa okolica z historią godną pozazdroszczenia w tym dobrym znaczeniu oczywiście. Historia tych stron wg mojej oceny powinna być atutem do wypromowania wielu miejscowości tego regionu. Wśród nich, także Działynia jako gniazda rodowego słynnego rodu Działyńskich., który od tej miejscowości przybrali nazwisko i z tego miejsca "rozproszył się"po kraju, ale czy dzisiaj się o tym mówi ?! A może warto dzięki historii, która "przydarzyła się" tym miejscom i ciekawym ludziom, którzy na przestrzeni wieków dokładali swoje cegiełki warto przywrócić czar i blask dawnych lat? Niech odbitym echem pośród pagórków,jezior i łąk niesie się "cudze chwalicie swego nie znacie, otwórzcie szeroko oczy, zobaczcie jakie piękno posiadacie, chwalcie się nim na cały kraj, opowiadajcie historię znanych tutaj rodów, które były wielką chlubą całego narodu" P.S. wielka szkoda, że promocja książki o Zbójnie, która się odbyła nie "odbiła się" szerokim echem.Domniemam, że zyskałaby zainteresowanie wielu genealogicznych pasjonatów z tego regionu. pozdrawiam i jak zawsze życzę pomyślności i wytrwałości w genealogicznej pasji Anna |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Czyżby nadepnęliśmy komuś na odcisk? •9 •lata•, 11 •mies.• temu• #2086
|
Anno,
dziękuję za słowa wsparcia, a także za przekazane, kilka miesięcy wcześniej, niezykle cenne informacje nt. przeszłości Działynia:) Ps. administratorzy GP nie zdali testu na wiarygodność, wykasowali mój powtórny post! W tym miejscu nie wypada mi powiedzieć co innego jak tylko, at bay , at bay forum GP. pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Czyżby nadepnęliśmy komuś na odcisk? •9 •lata•, 7 •mies.• temu• #2200
|
Darek1965 •napisał•:
Witam, ...I jeszcze mała zajawka, które dobra ziemskie w połowie XIX w. w były w pierwszej trójce dóbr ziemskich najlepiej zarządzanych w Królestwie Polskim? Oczywiście, że w Zbójnie za czasów Sumińskich, a o wycieczkach żądnych wiedzy warszawskich studentów, którzy podpatrywali i uczyli się jak nowocześnie, jak na tamte czasy, prowadzić majątek ziemski nie wspomnę... osoby zainteresowane poszerzeniem wiedzy w zakresie tematu, o którym pięć miesięcy temu zaledwie wspomniałem, zapraszam do poczytania www.szpejankowski.eu/index.php/miejscowo...historii-zbojna.html pozdrawiam Darek |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: prom79
|
Odp: Czyżby nadepnęliśmy komuś na odcisk? •9 •lata•, 7 •mies.• temu• #2201
|
Przeczytałam i bardzo dziękuję!
Informacje zawarte w tekście niczym drogocenne perły, cenniejsze tym bardziej, że dotyczą skrawka ziemi leżącej nieopodal mojego rodzinnego gniazda - tylko 8 km i są mi znane. Trzymam kciuki za kolejne "perełki". Jeszcze raz dziękuję. Anna |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
|
•Wygenerowano w• 0.33 •sekundy•